Podrška zaštiti i očuvanju starih zanata

“Grad Sarajevo će u okviru svojih mogućnosti podržati inicijative i aktivnosti Udruženja tradicionalnih zanatskih esnafa u cilju zaštite i opstojnosti starih zanata”, istakao je gradonačelnik Alija Behmen primivši predsjednika ovog udruženja Nasira Jabučara, direktora Srednje škole metalskih zanimanja Rašida Šehovića i grupu ovogodišnjih maturanata.

kaligrafija

“Podrška Grada dokazuje da će zanatstvo u Sarajevu ipak opstati” – istakao je Jabučar te ukazao na kontinuiranu saradnju Udruženja sa Školom metalskih zanimanja kao doprinos afirmaciji starih zanata.

Svaki vid podrške je dobrodošao ali treba imati na umu da je sve manja zainteresovanost mladih za izučavanje starih zanimanja.

filigran-kujundžija

“Od 5'000 osnovaca samo se 601 dijete upisalo na zanate. Čest je slučaj da više imamo vanrednih kandidata u odnosu na redovne na zanatima. Kako bi stvorili pozitivan ambijent za buduće zanatlije i stare zanate otrgnuli od zaborava, trebamo prilagoditi zakonsku regulativu i stimulisati djecu i njihove roditelje kako bi se u većem broju upisali na ova zanimanja”, upozorio je direktor Srednje škole metalskih zanimanja Rašid Šehović.

Direktor Šehović je dodao da se uglavnom mladi upisuju na zanimanje za optičara, zlatara, limara i kazandžiju.

abadžija

Grafička dizajnerica Una Dobrinjić, koja je tokom današnjeg prijema predstavila svoj diplomski rad na temu “Tradicionalni zanatski esnafi”, istakla je da ova oblast, uz veću podršku vlasti, može postati jedan od brendova Sarajeva i BiH u cilju promoviranja našeg kulturno-historijskog naslijeđa i turizma.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *