Baščaršija u maju postaje kontrolisana pješačka zona

Projekat kontrole pristupa Baščaršiji, postavljanjem potopnih i fiksnih stubića, kojima će se kontrolisati prolaz vozila u pješačku zonu, u završnoj je fazi.

Iako je ranije najavljeno da će projekat bit završen u aprilu, rokovi su prolongirani zbog izrade većeg broja dodatnih, fiksnih stubića. Svi stubići će biti u funkciji u prvoj polovini maja, a testna faza upotrebe će trajati petnaest dana, nakon čega će započeti izdavanje posebnih kartica određenim korisnicima.

U pripremi je izrada Pravilnika koji će propisati postupak, način i uslove u vezi izdavanja kartica za ulazak vozila u pješačku zonu, kao i uslove za prijevoz tereta dostavnim vozilima. U pješačku zonu moći će proći samo vozila sa karticama, korisnik kartice ne smije karticu posuđivati niti je na bilo koji drugi način zloupotrebljavati jer će mu u suprotnom ista biti poništena.

U okviru prve faze projekta, i dijela druge faze, stubići će biti postavljeni na sljedećim lokacijama : Sebilj (fiksni), Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni) Abadžiluk, (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića-kod Katedrale (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije-zgrada Feroelektra (fiksni), Trg oslobođenja (fiksni). Dakle, pristup vozilima iz pravca Sebilja sada će potpuno biti onemogućen jer će se postaviti fiksni stubići, kao i ulaz na Trg oslobođenja jer će fiksni stubići biti sa svih strana trga. Ukupno će na ovim lokacijama biti postavljeno 36 fiksnih stubića. Centar za kontrolisani video nadzor nalaziti u Info-press centru, u ulici Halači.

U ulicama gdje nije moguće postaviti stubiće (Ferhadija, Jelića i Štrosmajerova) bit će postavljeni saobraćajni znakovi sa dopunskim tablama za pješašku zonu, a sa pripadnicima Policijske stanice Stari Grad dogovorena je pooštrena i efikasnija kontrola. Naime, kako do sada u ovim ulicama nisu bili postavljeni znakovi, nije bilo moguće kažnjavati nesavjesne vozače.

Testna faza ovog projekta trajat će 15 dana i u tom periodu će dostavna vozila moću prolaziti bez kartica na lokacijama sa potopnim stubićima, ali isključivo u terminu od 6 do 9 i od 23 do 01 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.