Poetika melankolije Davora Beganovića

Davor BeganovićKnjiga eseja Davora Beganovića – Poetika melankolije, u izdanju izdavačke kuće Rabic, predstavljena je u četvrtak u Collegiumu artisticumu u Sarajevu.

Radi se o knjizi eseja koja obuhvata autore Vitomira Lukića, Irfana Horozovića, Tvrtka Kulenovuića, Nenada Veličkovića, Josipa Mlakića, Aleksandra Hemona, Sašu Stanišića, Miljenka Jergovića…

O knjizi su govorili Željko Ivanković, Enver Kazaz i Ivan Lovrenović.

“Riječ je o knjizi koja donosi svjež pogled na bosanskohercegovačku književnost. Beganović, rodom Banjalučanin, godinama je predavao na univerzitetu u Njemačkoj, a odnedavno u Beču; ima izvjestan odmak, distancu a opet je “naš” autor.”, rekao je Ivanković.

“U Bosni i Hercegovini kao i ostalim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije postoji bujna književna produkcija, ali da ne postoji njeno adekvatno praćenje. “S autorom kakav je Beganović donekle je taj nedostatak kompenziran “, rekao je Lovrenović.

“Beganovićeva čitanja su otkrivajući, analitički zahvati u književnost. U Beganovićevim čitanjima književna kritika dobija ulogu ambasadorske pozicije.”, rekao je Kazaz.

Davor Beganović je istakao značaj čitanja tekstova koji nisu kanonizirani, mogućnosti pisanja o živim, aktuelnim autorima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *