Pokazna vježba Civilne zaštite

Pokazna vježba Civilne zaštite Općine CentarNa velikom parkingu kod mosta “Suade i Olge”, jučer je 30. oktobra 2009. godine, u organizaciji štabova Civilne zaštite Općine Centar – mjesnih zajednica ”Skenderija – Podtekija” i ”Marin Dvor – Crni Vrh”, je održana pokazna vježba.

Tom prilikom je prezentirana njihova osposobljenost za spašavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodnih nepogoda i drugih nesreća.

U vježbi su učestvovali i pripadnici Općinske službe za spašavanje sa visina, Crvenog križa Općine Centar, Jedinice za medicinsku pomoć Doma zdravlja Centar, Jedinice za zaštitu od požara Civilne zaštite Općine Centar, Dobrovoljnog vatrogasnog društva ”Bjelave” i Policijske stanice Centar.

U zamišljenoj situaciji nakon zemljotresa koji je pogodio ovo područje, zgrade su srušene, mostovi porušeni, a požar bjesni.

Pripadnici Jedinice za spašavanje su pronašli povrijeđenog građanina u ruševinama, pružili mu prvu pomoć u saradnji sa Crvenim križem Općine Centar, nakon čega su ga u transportnoj vreći žičarom prebacili na drugu obalu Miljacke, gdje su ga prihvatili djelatnici Hitne pomoći koja su izvršili imobilizaciju vrata povrijeđenog, EKG pregled i doveli ga u svjesno stanje, te ga odvezli u medicinsku ustanovu.

U međuvremenu vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva ”Bjelave” gase požar koji je u međuvremenu izbio, čime se završava pokazna vježba kojoj je prisustvovao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević sa svojim suradnicima, kao i veliki broj zainteresiranih građana.

Komandant štaba Civilne zaštite Mjesne zajednice ”Skenderija-Podtekija” Himzo Oruč je prisutnima objašnjavao svaku fazu vježbe, koju je ocijenio vrlo uspješnom.

“Pod pretpostavkom da nas jednog dana zadesi neka prirodna nepogoda ili druga nesreća, naši sugrađani mogu računati da će pripadnici štaba Civilne zaštite Općine Centar spremno reagovati”, rekao je komandant Oruč, te dodao je Štab dobro opremljen i da se u narednom periodu planira uvezivanje radio-vezom štabova svih 15 mjesnih zajednica sa područja centralne gradske općine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *