Pokušaj provokacije iz Republike Srpske

Željko KomšićHrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je obilježavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu “pokušaj provokacije iz Republike Srpske”.

“Porodice stradalih, njihova rodbina i prijatelji – izvolite dođite, ali nemojte da Vlada Republike Srpske govori šta je bilo u Sarajevu sa namjerom provokacije Sarajlija, jer nekome odgovara da se nešto desi i da imate `belaj` u BiH”, rekao je Komšić i pozvao građane Sarajeva da ignorišu, kako kaže, to obilježavanje.

On smatra da odavanje pošte ubijenim vojnicima i oficirima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu “treba samo ignorisati i ne treba dozvoliti da se iz toga izrodi nešto loše”.

Prema njegovom mišljenju, obilježavanjem stradanja pripadnika JNA u Sarajevu pokušavaju se spojiti događaji od 2. i 3. maja 1992. godine.

“Maršruta je Skenderija – Dobrovoljačka. Na Skenderiji je 2. maja bila bitka, a 3. maja bila je `čuvena` Dobrovoljačka. Sada se pokušava spajati dan kada je bila bitka sa 3. majem kada je bila čuvena razmjena /tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Alije/ Izetbegovića i /generala Milutina/ Kukanjca”, kaže Komšić.

Gostujući u programu Televizije OBN, Komšić je rekao da, ako se žele obilježavati stradanja nevinih u Sarajevu, onda su to “Kazani”.

Govoreći o istanbulskoj deklaraciji, Komšić je rekao da je znao za ovaj dokument jer ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao da ga upozna sa njenim sadržajem.

“Poslije se otvorila i rasprava o posjeti članova Predsjedništva BiH Beogradu. Silajdžiću sam rekao da prenese srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću da nemam ništa protiv toga, ali da očekujem gest dobre volje Srbije – Ilija Jurišić i Ejup Ganić u BiH”, rekao je Komšić.

On tvrdi da su odnosi u Predsjedništvu BiH mnogo bolji nego što se stiče utisak kada se prate medijski istupi njegovih članova.

Govoreći o stendbaj aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, Komšić je mišljenja da je
on neustavan i nezakonit i da je Fiskalni savjet BiH prekršio Ustav.

“Ne postoji odluka ustavnom ovlaštenog organa da se uopšte krene u pregovore sa MMF-om. U cijeloj njegovoj realizaciji ne postoji niti jedna odluka koja bi trebalo da postoji po Ustavu, pa da bi to proizvodilo dejstvo”, tvrdi Komšić.

On smatra da su u BiH mogući socijalni nemiri koji mogu, kako je rekao, vrlo lako da prerastu u neku vrstu politički motivisanog nasilja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *