Pola miliona građana pristupilo Građanskoj koordinaciji

protestiGrađanska koordinacija, u koju je uključeno oko 20 organizacija, nastala je kao odgovor na sve veće nezadovoljstvo građana zbog socijalno-ekonomske situacije u zemlji.

Do sada je već 500.000 građana pristupilo ovoj koordinaciji. Udruge i organizacije okupljena u Građansku koordinaciju zahtijevaju osiguravanje financijske akumulacije, saniranje deficita, pokretanje gospodarstva te izmjene zakonske regulative. Osim toga, traže zaustavljanje rasprodaje strateških dobara i kompanija te definiranje strategije na smanjenju javne potrošnje za 30 posto.

Prvi korak je pismo prema oba doma Parlamenta Federacije u kojem se traži organizovanje hitne vanredne sjednice oba doma na kojima će učestvovati i Građanska koordinacija. Pismo istog sadržaja upućeno je i državnim parlamentarcima. Zajedničkim djelovanjem i pritiskom, građani bi na ovaj način primorali one na rukovodećim pozicijama da konačno počnu raditi u interesu građana.

U Koordinaciji su okupljeni prvi put zajedno Savez samostalnih sindikata – svi granski sindikati, udruženja građana koja okupljaju udruženja poljoprivrednika, svih boračkih organizacija, invalida, penzionera i nevladinih organizacija kojih ima mnogo. Ukoliko izostane sastanak sa kolegijima oba doma Parlamenta FBiH i održavanje sjednica, Građanska koordinacija neće izbjegavati ni radikalnije mjere, odnosno organizovanje protesta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *