Pomor ribe u Miljacki

pomor ribeVeliki broj riba uginuo je u rijeci Miljacki ispod brane na Bentbaši u Sarajevu. O uzrocima pomora ribe juče nije bilo informacija, a Inspekcija je uzela uzorke vode i ribe radi analize.

Sportski ribolovci kažu da su ispod brane u Miljacki primijetili oko 1'000 komada uginule ribe.

“Prizor je bio zastrašujući. Rijeku su zabijelile uginule ribe, koje su raznosile vrane”, kazao je Mirsad Alagić, član Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906”.

Alagić je dodao da je veterinarski inspektor uzeo uzorke ribe i vode, koji će biti analizirani na Veterinarskom fakultetu i utvrditi zbog čega je došlo do masovnog pomora.

Hikmet Arnautović, predsjednik ovog udruženja sportskih ribolovaca, kaže da će oni morati snositi troškove analize.

“Kontaktirao sam Veterinarsku inspekciju Kantona Sarajevo, ali su prvo pitali ko će platiti vještačenje. Kada sam rekao da će platiti naše udruženje, kazali su da će poslati inspektora”, kazao je Arnautović.

Joka Hlubna, veterinarski inspektor, kazala je da je i prethodnih godina bilo slučajeva masovnog pomora ribe u rijekama u i oko Sarajeva.

“Prošle godine u rijeci Zujevini takođe je bio pomor ribe. Najčešće se dešava da se u rijeke puste deterdženti koji usmrte ribu”, napomenula je Hlubna.

U Veterinarskoj inspekciji nisu mogli potvrditi kada će biti gotovi rezultati toksikološkog vještačenja.

U ovom dijelu Miljacke, kako kažu ribolovci, ima klena, sapača i gaga.

piše: Albina Sorguč

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *