Poplava ugrožava Sarajevo

Zbog obilih padavina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata dijelovi sarajevskih općina trenutno su bez snabdijevanja električnom energijom

Miljacka (Sarajevo, 14. maj 2014)

Situacija s poplavama na području Kantona Sarajevo se može nazvati teškom. Vodostaj Miljacke, prema mjerenjima u 11 sati i 53 minuta, dostigao je visinu od 244 cm.

U Starom Gradu je došlo do začepljenja odvoda na jednom području u rejonu Boguševca. Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu.

U općini Centar je na području Nahoreva došlo do klizišta, zemlja je zapriječila put i saobraćaj je u prekidu. Jedna kuća je u opasnosti zbog ovog odrona. Došlo do pojave klizišta u Grdonju do broja 89, gdje je također ugrožena jedna kuća.

U Novom Gradu se izlio Lepenički potok, jedna kuća je ugrožena i poplavljeno je poljoprivedno dobro.

Na području Gladnog polja, u općini Ilidža situacija je teška zbog izlijevanja potoka. Iz kuća u koje je voda ušla su evakuisane tri osobe. U Vlakovu, kod vijadukta, osam kuća je ugroženo, a evakuisane su dvije starije osobe.

U rejonu Energoinvesta izlila se rijeka Dobrinja, ugrožene su dvije kuće i prijeti opasnost da voda uđe u kuće. Rijeka Bosna se izlila u Doglodima i Sastavcima. Vatrogasna jedinica je evakuisala dvije starije osobe.

Na području općine Vogošća izlio se Jošanički potok. Ugroženo je nekoliko kuća. U Donjem Ilijašu je ugroženo nekoliko kuća. Došlo je do pojave klizišta i odrona u naselju Donja Bioča. Ugrožen je i put. U hadžićkom naselju Binježevo ugroženo je nekoliko kuća zbog izlijevanja potoka.

Dijelovi Sarajeva bez struje

Zbog obilih padavina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su dijelovi općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. U posljenjih sat bez napajanja su i trafostanice Osijek, Bojnik, Hendekuša, Stup Brdo i Stup Nukleus.

Vodom su ugoženi i trafoi na području Otesa, koji još uvijek nisu isključeni, ali ukoliko se intenzitet padavina ne smanji i njihovo napajanje će doći u pitanje.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe su raspoređene na otklanjanju kvarova, ali situacija se konstatno mijenja zbog lociranja novih kvarova.

Nadležni prate situaciju

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da ukoliko se ukaže potreba ili bude tražena dodatna pomoć u snagama i sredstvima, da će oni koordinisati daljnje aktivnosti kako bi se sanirala teška situacija sa poplavama. Iz ovog ministarstva kažu da su svim međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini uputili pregled potreba na čitavoj teritoriji države vezano za saniranje i djelovanje u slučaju poplava, te očekujemo da se odazovu i pomognu u nabavci opreme koja je potrebna, u prvom redu pumpi za vodu, čamaca, vreća s pijeskom i druge opreme.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *