Pošaljite priču za knjigu: 2. maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan

Sarajevo 92-95, Petites histories de la guerre (Emir Ćerimović)U organizaciji Međunarodnog tetarskog festivala MESS i U.G. Videoarhiv pokrenut je prije dvije godine projekat pod imenom “2.MAJ 1992 – Bio je lijep i sunčan danâ”, a koji je u obliku knjige prezentiran u sklopu Modula Memorije, 2. maja 2008. godine.

Za 9. maj 2010. godine je planirana promocija drugog izdanje ove knjige, a svi koji bi željeli da knjigu dopune svojom pričom mogu je poslati do 3. maja ove godine.

“Rok jeste kratak, ali jeste najbolje da samo sjednete i napišete ono na što vas 2. maj 1992 godine asocira. Vaši radovi su dobro došli, a možete ih poslati na mail knjihad@mess.ba.”, poručuje Nihad Kreševljaković, kordinator projekta.

Ideja projekta je sačuvati sjećanje na jedan od najznačajnijih datuma u periodu opsade grada Sarajeva. Naime, u čitavom tom periodu samo 6. april i 2. maj su datumi koji su ostali u memoriji svih građana Sarajeva. Namjera je bila da kroz seriju ličnih priča približimo značaj tog datuma koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva.

“Naša namjera je u ovoj knjizi prezentirati radove ne samo pisaca, već svih građana koji osjećaju potrebu da vlastito iskustvo podjele sa drugim. Naglašavamo, da je jedini okvir za priču da se radi o događaju koji se dogodio na taj dan te da ne postoji niti jedan drugi kriterij koji bi priču činio važnijom.”, kaže Kreševljaković.

Svakome je dopušteno koristiti se bilo kojom formom (priča, pjesma, fotografija, slika…). Uzmite si slobodu da i sami pozovete ljude za koje smatrate da bi mogli dati vlastiti doprinos ovom projektu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *