Posjetioci žele ali ne mogu obići Baščaršiju

BaščaršijaPopločavanje ulica na Baščaršiji je nastavljeno iako je turistička sezona u toku, zbog čega zanatlije iz starog dijela grada sve više negoduju.

Tarik Poturović, pomoćnik načelnika za komunalne poslove, investicije i razvoj u općini Stari grad, podsjeća da je uoči početka turističke sezone popločana Ulica Čizmedžiluk. “Nastavili smo popločavanje Ulice Kazazi, koja će do kraja jula biti završena”, kaže Poturović.

Objašnjava da je u Kazazima izmijenjena kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, kablovi od električne energije i telefona. “Prema planu, nismo prekinuli radove, iako je turistička sezona u toku. Ako bismo sada obustavili radove ulice bi ostale iskopane i bilo bi još gore”, objašnjava Poturović. On, pak, tvrdi da su predstavnici općine Stari grad razgovarali s vlasnicima radnji na Baščaršiji, te da su kazali da im ne smetaju radovi.

Poturović najavljuje da će narednih dana nastaviti izmjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi u ulicama Veliki i Mali Čurčiluk i Bazardžani. “Baščaršija će dobiti potpuno novi izgled, koji će privući posjetioce Sarajeva”, zaključuje Poturović. Lelo Memić, vlasnik zanatske radnje u Ulici Kazazi, ipak je nezadovoljan što prave ulicu u ljetnoj sezoni.

“Mogli su uraditi sve u proljeće jer je bilo lijepo vrijeme. Posjetioci Baščaršije nas zaobilaze jer neće da prelaze preko rupa. Po cijeli dan niko mi ne uđe u radnju”, negoduje Memić.

Sanja Vuković iz Podgorice samo je jedan od turista koji zaobilaze iskopine.

“Voljela bih obići cijelu Baščaršiju, ali ne mogu jer su iskopane ulice”, kazala je Vukovićeva.

piše: Sanja Stevanović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *