Poskupljenja kafe, duhana, alkohola i goriva

Nikola ŠpirićVijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici utvrdilo je prijedlog zakona o akcizama u BiH, koji će se na razmatranje u parlamentarnu proceduru dostaviti po skraćenoj proceduri.

Kako je nakon sjednice Vijeća ministara saopštio predsjedavajući državne Vlade Nikola Špirić prema orijentacionim procjenama, donošenjem ovog zakona doći će do povećanja prihoda na godišnjem nivou za oko 170 miliona KM. To se naveo je, najvećim dijelom odnosi na prihode od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode, čiji se model oporezivanja u cijelosti usklađuje s relevantnim direktivama Evropske unije.

Istovremeno će se ovim zakonom omogućiti povećanje prihoda za još oko 120 miliona KM na godišnjem nivou na osnovu dodatne akcize za putarine od 0,10 KM/l goriva za izgradnju puteva. Ranijim zakonskim propisima akciza za auto puteve iznosila je 0,15 KM/l goriva, tako da će ubuduće ukupna akciza za auto puteve i njihovu izgradnju sada iznositi 0,25 KM/l goriva. Visina ovog opterećenja, posmatrana uporedno sa zemljama u okruženju kao i u odnosu na ukupno akcizno opterećenje, prema trenutno važećim propisima u tom kontekstu, još uvijek je niža nego u zemljama okruženja.

“Kada je riječ o cigaretama, prijedlog zakona donosi novi model oporezivanja, i to tako što će uvesti proporcionalnu stopu u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebnu akcizu koja iznosi 7,50 KM za 1000 cigareta, odnosno 0,15 KM po kutiji cigareta”, rekao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara istakao je kako će ovim zakonom doći do „poticaja domaće cigarete, jer se vodilo računa da ne dođe do ugrožavanja domaće proizvodnje”. Špirić je ocijenio kako će domaći proizvođači biti u nešto povoljnijoj situaciji jer tržište neće biti „napadnuto izvana”, ali da u isto vrijeme neće doći do enormnog povećanja cijena ovih proizvoda.

Novim prijedlogom zakona u odnosu na postojeće zakonske odredbe uvećane su akcize za uvoz sirove i pržene kafe za po 0,50 KM/kg, tako da će ukupno iznositi 1,50 KM/kg za sirovu, odnosno 3,00 KM/kg za prženu kafu.

Ovim zakonom vrši se korekcija i predviđaju stope akciza za alkohol i alkoholne napitke od 8,00 KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se i dalje podržavaju domaći proizvođači za povećanje proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etilalkohola. Praktično, visina akciza na alkohol i alkoholne napitke neće biti povećana u odnosu na sadašnja zakonska rješenja, jer su one skoro u cijelosti harmonizirane u odnosu na zemlje okruženja.

Istovremeno, Prijedlogom zakona uvodi se pravo povrata akciza za loživo ulje koje se koristi za grijanje, medicinski alkohol i alkohol kao reprodukcijski materijal za proizvodnju lijekova.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *