Postupak protiv aktivista “Akcija građana”

glavuše Akcije građanaCentar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo je Osnovnom sudu u Sokocu podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Udruženja “Akcija građana”, a zbog kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju.

“Predstavnici Udruženja “Akcija građana” su održali skup u Ulici Vasilija Grgića u Istočnoj Ilidži, koji nije prijavljen nadležnoj instituciji. Bili su pozvani u policiju jer nisu pet dana ranije prijavili skup nadležnoj instituciji, što su bili dužni.”, izjavila je Danka Tešić, glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo.

Udruženje “Akcija građana” je ranije uputila saopštenje medijima u kojem kažu da je policija Republike Srpske privela njihove aktiviste koji su se danas okupili ispred vojne baze na Butmiru, gdje su održavani razgovori predstavnika bosanskohercegovačkih političkih partija i zvaničnika EU i SAD, a kako bi javnosti predstavili stavove predstavnika građanskog i civilnog sektora. Iako su dan prije ostvareni kontakti sa organizatorom sastanka od kojih su dobili uvjeravanja da mogu pristupiti vojnoj bazi njihove članove je policija RS uhapsila.

“Izražavamo protest zbog ovakvog postupanja policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska jer se kosi sa osnovnim načelima Opšte deklaracije o ljudskim pravima, slobodi izražavanja i slobodi udruživanja. Svjesni smo činjenice da je policija RS nenaviknuta na građansko iskazivanje mišljenja koje je suprotno od centralne politike ovog entiteta, ali realnost i ustavno pravo nalaže da se to mišljenje može javno reći i pokazati.”, kažu iz Udruženja Akcija građana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *