Posvetio sam svoj život muzici u kojoj sam našao svoj spas

‘Neki vole ratove mada, po mome mišljenu, bilo bi im bolje, ako ništa drugo, da izađu i da se zabave kad već imaju novca za bacanje.’ (Ismix)

Ismix, Sarajevo
Ismix iz Sarajeva

Jedno od najpoznatijih imena aktuelne sarajevske muzičke scene je Ismix, autor krilatice: ‘Posvetio sam svoj život muzici u kojoj sam našao svoj spas.’. Rođen je krajem 1970-tih u Sarajevu. Sredinom osamdesetih, kada je ‘video ubio radio-zvijezdu’, navukao se na muziku slušajući svjetske hitove, koji su bili servirani putem popularnog svjetskog muzičkog kanala MTV. Kako su godine prolazile, začaran semplovanim ritmovima i sintetičkim zvukovima, Ismix je otkrio grupu entuzijasta – a.p. sound, koji su kasnije postali pioniri elektronske muzike u Sarajevu. Vrijeme provedeno sa ovim momcima tokom opsade je bilo presudno i otvorilo mu je kapije muzičkog univerzuma. Dijeljenje iskustva je preraslo u saradnju i snimanje singla ‘Little ninja’, koji je objavio Radio ZID na kompilaciji ‘Sarajevo under the siege 2’. U danima ratnog ludila, muzika je bila jedini izlaz za mnoge pa i za Ismixa.

Ismix u prijatnom društvu, Culture Club Revelin
Ismix u prijatnom društvu
Culture Club Revelin, Dubrovnik
Grupe DJ-eva i producenata iz Velike Britanije zvane Desert Storm i Spiral Tribe, su 1994. godine došle u Sarajevo i započele prve stvarne underground zabave. To je bila prekretnica u Ismixovom životu. Zajedno sa prijateljem Nane-tom (koji je bio dio a.p.sound-a, da bi se kasnije Ismix i Nane skrasili pod imenom Treba mi bass) počinje producirati muziku, organizovati zabave i uređivati radio-emisije na temu elektronske muzike. Emisije su vrlo brzo po puštanju u eter putem Studentskog eFM radija, postale jedan od najpopularnijih događaja u gradu. Ova tradicija je prisutna i danas.

Zajedno sa Discniscom iz Sarajeva (ujedinjeni poznati kao Neesmo) godinama eksperimentiše sa elektronskom muzikom u kućnim studijima. Za Bedroomrecords09 objavljuju svoj debi-singl ‘Cyberia’. Ismix i Mirens, također za Bedroomrecords09, rade deep-house-remix pjesme ‘Vamos Vamos’ japanskih Solunamanalia. Ismix i Muhaman (Erogene Zone) udružili su snage kako bi nastupali uživo u progressive-house stilu. Remiksovali su pjesmu ‘Sarajevo’ Erogenih Zona, koja postiže ogroman uspjeh.

Maro Turčinović, Jeffrey Krvopić, Alen Bajd, Ismix, Audiometric Lane, Culture Club Revelin, Dubrovnik
Maro Turčinović, Jeffrey Krvopić, Alen Bajd, Ismix, Audiometric Lane
Culture Club Revelin, Dubrovnik
Kada je ispreturao pjesmu ‘Song for you’ originalno napravljenu od DJ-a i producenta Alena Bajda iz Dubrovnika, Ismix je uspješno dobio dub-house šmek. Ne treba zaboraviti i druge saradnje sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine: Billain, DJ Max maha, DJ Kenan from SA, DJ Fera J.F., DJ el Mano, Don Guido, RE*publika, Sarajevo Drum Orchestra, kao i sa dubrovačkim Valetudom, ekipom Dubrovnik Sounds Better i Audiometric-om iz Dubrovnika…

Ismix je umiješan i u remix pjesme ‘Reconnect’ sarajevskog dub-step benda Velahavle, a prema vlastitom priznanju upravo to je njegova omiljena drum-and-bass obrada.

Sreli smo se s Ismixom na jednom od brojnih ‘lajkačkih’ putovanja, iskoristivši priliku da na brzinu popričamo o najnovijim dešavanjima…

Ismo, kako je?

– Dobro je, kako zna da bude. Pušta se muzika po gradu, iz razloga što mi nedaju da to radim u kući, kažu buka, a ne znaju da je buka u modi. Iz istih razloga se ponekad i otputuje u neke egzotične krajeve bivše nam SFRJ. ‘I tako eto, preturamo nekako’.

Ismix i Nerko, Culture Club Revelin, Dubrovnik
Ismix i Nerko
Culture Club Revelin, Dubrovnik

Gdje je najbolje u gradu i državi? Regionu? Svijetu?

– Eh, to je već kompleksno pitanje za naš region. Što se tiče grada i države, a mogu slobodno reći i regiona, većina ljudi koji bi željeli da izlaze i da se zabavljaju, ne samo uz elektronsku muziku nego i uz bilo koji oblik zabave, nisu ekonomski situirani za takvo nešto. Samim tim nemamo kritičnu masu po kojoj bi mogli ocijeniti gdje je dobro, a gdje nije. Svijet je veliko igralište, pa samim tim zabave i ima i nema. Recimo, neki vole ratove, mada po mome mišljenu bi im bilo bolje, ako ništa drugo, da izađu i da se zabave kad već imaju novca za bacanje. Meni je dobro gdje god da sam, samo da sam u dobrom društvu i da me zdravlje služi.

Ismix, Culture Club Revelin, Dubrovnik
Ismix
Culture Club Revelin, Dubrovnik

Velahavle je izašao s novim albumom. Ti si opet jedan od glavnih remiksera. Kaži nešto o ovoj saradnji?

– Nakon što je izašao prvi album, svidjele su mi se pjesme i želio sam da ih prilagodim svom stilu da bih, naravno, mogao da ih puštam. Konkretno pjesma ‘Reconnect’, a neke od pjesama sa prvog albuma su još uvijek u pripremi. Saradnja se nastavila i na novom albumu i nadam se da će remiks pjesme ‘Inside Always Rains’ naići na pozitivne kritike.

Šta (uvijek objektivna) publika može očekivati u danima koji dolaze, i šta preporučuješ ljubiteljima ‘remiksa’?

– Nastavit ću s radom i saradnjama. U muzici su iznenađenja beskrajna, kako izgleda trenutno, pa će se i publika nastaviti iznenađivati zajedno sa mnom. Ljubiteljima remiksa preporučujem da ih i dalje nastave ljubiti, a i oni da ljube – kako remikse tako i ostalu muziku koju vole.

Ismix, Culture Club Revelin, Dubrovnik
Ismix
Culture Club Revelin, Dubrovnik

Radovi i snimci Ismixovih ‘bježanija’:
facebook.com/Ismix.ba
soundcloud.com/ismix
mixcloud.com/ismix/
soundcloud.com/trebamibass
myspace.com/trebamibass

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *