Potpisani ugovori za rekonstrukciju Skenderije

Proteklog mjeseca određenom broju zakupaca u Privrednom gradu raskinut je ugovor o zakupu nakon isteka roka za izmirenje ugovornih obaveza.

Hajriz Bečirović

Direktor KJP Centar Skenderija Hajriz Bećirović potpisao je ugovore s firmama koje su ponudile najpovoljnije uvjete za obnovu dijela infrastrukture Privrednog grada Skenderija. Namjenska sredstva odobrilo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a firme koje su ponudile najbolje uvjete započet će rekonstrukciju postrojenja za klimatizaciju i ventilaciju i grijanje sjeverne ulice, te ploča i rasvjetnih tijela spuštenog stropa Privrednog grada.

Bećirović naglašava da Centar Skenderija radi i na pronalasku neophodnih finansijskih sredstava za obnovu krova “Ledene dvorane” koji se urušio u februaru ove godine.

‘Od Ministarstva privrede dobili smo obavještenje da u budžetu nisu planirana sredstava za obnovu ‘Ledene dvorane, a sličan odgovor dobili smo i od Općine Centar i drugih institucija kojima smo se obratili za pomoć. Skenderija se uz saglasnost Nadzornog odbora ipak odlučila na raspisivanje konkursa za izvođače radova koji će privesti kraju radove na uklanjanju urušene konstrukcije krova i zaštite stropa Sajamske dvorane da ne bi došlo do novog urušavanja.’, kaže Bećirović.

Bećirović je istaknuo da će Sarajevo posjetiti austrijska delegacija koja ima iskustva s urušavanjem dvorane u Salzburgu, a koja je ponudila pomoć u sanaciji u iznalaženju finansijskih sredstava za obnovu i i rekonstrukciju ‘Ledene dvorane’.

Sarajevo su već posjetile delegacije iz Turske i Kuvajta koje su zainteresirane za ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju novih objekata u okviru Centra Skenderija.

Proteklog mjeseca određenom broju zakupaca u Privrednom gradu raskinut je ugovor o zakupu nakon isteka roka za izmirenje ugovornih obaveza. Zatvoreno je 20 poslovnih prostora, ali je ujedno potpisano 25 novih ugovora.

Trideset posto troškova zakupa prostora Ars Aevija pokriće Ministarstvo kulture i sporta KS-a, dok bi 20 posto trebala pokriti Gradska uprava, a 50 posto Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, ali te institucije još o tome nisu donijele odluke.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.