Potpuno obustavljena isporuka gasa

Jutros je u 8 sati došlo do potpunog prekida isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo.

U petak je BH Gas saopćio da je u prvom polugodištu tekuće godine imao smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač i da su prinuđeni na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas od ponedjeljka u osam sati. Trenutno u sistemu postoje određene količine gasa, pa kupci Sarajevogasa ne osjete da je došlo do obustave prirodnog gasa. Ekipe Sarajevogasa su na terenu i za sve korisnike koji imaju dugovanja prema ovom preduzeću, vrše prekide na mjernim linijama ili na prijemno regulacionim stanicama.

U toku su pregovori Sarajevogas sa BH Gasom da se izvrši ponovno puštanje gasa s reduciranim odnosno minimalnim količinama kako bi se osigurala funkcionalnost i sigurnost gasnog sistema. Najavljane reducirane količine neće dovoljne pa će, ukoliko se ne uspije doći do dogovora, Sarajevogas pristupiti zatvaranju kupaca koji su dosad bili uredne platiše prema ovom preduzeću: ‘Iskreno se nadamo da će oni i dalje biti naši vjerni potrošači i imati razumijevanja za ovu nastalu situaciju uz veliko izvinjenje Sarajevogasa.’, poručuju iz ove kompanije.

Dugovanja koja postoje od preduzeća Toplane iznose 73 miliona KM, a dug koji Sarajevogas na današnji dan ima prema BH Gasu iznosi 37 miliona KM. Najveći neplatiša prema Sarajevogasu su preduzeća Toplane i bez značajnijeg uključenja Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministra ovaj problem se neće riješiti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.