Povećan broj napuštene djece u Sarajevu

Dom za napuštenu djecu Bjelave, SarajevoJavna ustanova Dom za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” od početka ove godine dobila je već jednu napuštenu bebu.

“Alarmantan je podatak da imamo povećan broj napuštenih beba u ovom domu, prije samo imali 18 beba, a sad ih imamo 27. Pred kraj decembra 2009. godine smo dobili jednu bebu od sedam mjeseci, a evo i početkom ove godine smo udomili još jednu”, rekao je juče Amir Zelić, direktor Doma “Bjelave”.

Kaže da u ovom domu trenutno živi 107 djece, od kojih 46 ide u osnovnu, a četvero u srednju školu. Posebno je istakao jednog štićenika Doma koji pohađa školu novinarstva u Londonu.

“Trenutno je naš najveći problem budžet smanjen za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovo se najviše odrazilo na smanjenje toplog obroka 55 zaposlenih. Nadamo se da neće doći do otpuštanja radnika”, istakao je Zelić.

Kaže da su prošle godini izvršili 180.000 zdravstvenih pregleda, što vakcinacije, što druge gripe i sve to treba finansirati.

“Imamo problem sa bolesnom djecom koja nam dolaze, a što je rezultat smanjenog broja usvajanja. Neće niko da usvoji bolesno dijete. Svake godine imamo oko 15 usvajanja, samo eto prošle godine smo imali 11 usvajanja”, rekao je direktor Doma “Bjelave”, u kojem su juče obilježili 14 godina od useljenja u sadašnje prostorije.

Objašnjava da građani za usvajanje najviše traže djecu od dvije godine.

“Imamo oko 10 procenata slučajeva kad se dijete iz našeg doma vratilo biološkim roditeljima, a ukupno 30 procenata je ta pozitivna strana usvajanja, gdje ova djeca nađu svoj drugi dom. Ostali su prepušteni nama jer se niko drugi za njih ne brine”, upozorio je Zelić.

Ističe da nema sistematskog rješavanja problema djece pri završetku školovanja.

“Mi smo preko nekih svojih veza uspjeli da zaposlimo svu djecu koja su završila školu u Domu, te smo troje stambeno obezbijedili. Ostali koji rade snalaze se, uglavnom su podstanari. A firme koje su nam izašle u susret pri zapošljavanju ove omladine su JKP ‘Park’, GRAS, Vatrogasna služba i firma MMC”, napomenuo je Amir Zelić.

Tvrdi da, iako je vrijeme recesije, uposlenici Doma “Bjelave” nisu dali da se to odrazi na djecu, pa im organizuju odlaske na more i časove u prirodi.

“Imali smo ljetovanja u Švicarskoj, Austriji, Italiji, te na našim planinama gdje svake godine vodimo našu djecu”, rekao je Zelić.

Veoma je zadovoljan svom djecom u Domu “Bjelave”, u kojem, kako kaže, nema maloljetničke delinkvencije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *