Povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu

Povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravuUstavni sud Federacije BiH donio je danas presudu kojom je utvrđeno da je osporenim odredbama Zakona o imovini Kantona Sarajevo (članovi 2.,3.,4. i 5.) povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Ustavni sud je, naime, odlučujući o zahtjevu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa odredbama članova 2., 3., 4., 5. i 10. Zakona o imovini Kantona Sarajevo i nakon provedene javne rasprave na sjednici održanoj 26.01.2010. donio presudu na osnovu koje će Kanton Sarajevo u konačnom morati vratiti imovinu Gradu Sarajevu.

Kako je obrazložila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, Sud je polazeći od ustavnih odredbi, kojima je potvrđeno da je Sarajevo glavni grad FBiH, odnosno BiH, utvrdio pravni subjektivitet Grada, a na temelju amandmana na Ustav FBiH i njegov status kao jedinice lokalne uprave i samouprave.

Ustavni sud podsjeća da su u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH (član 58. stav 2.) kantoni bili dužni usaglasiti vlastite zakone te izvršiti prijenos poslova i nadležnosti, kao i odgovornosti dodijeljenih jedinicama lokalne samouprave u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu, što u konkretnom slučaju Kanton Sarajevo nije učinio.

Sud se nije upuštao u ocjenu sadržaja osporenog zakona, s obzirom na to da je utvrdio povredu prava na lokalnu samoupravu proceduralnog karaktera u odnosu na Grad Sarajevo.

Objavljivanju Odluke Suda prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je u izjavi za medije istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su gradski vijećnici jednoglasno, bez obzira na političku, odnosno stranačku pripadnost, podržali njegov zahtjev upućen Ustavnom sudu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *