Poziv na učešće u izložbi fotografija na temu Sarajevo

Night in Sarajevo (foto: Igor D. Dugonjić)Projekat OBJEKTIVNO 1 nije u ovoj godini dobio tražena finansijska sredstva, ali je ipak odlučeno da bude realizovan početkom 2010. godine, obzirom na obećanu pomoć Internacionalnog festivala Sarajevska zima.

Organizatori pozivaju na učešće u ovom projektu, a svoje prijedloge koji odgovaraju predloženom konceptu možete slati elektronskom poštom (info@ugbih.ba). Nakon uvida u pristigli materijal slijedi dogovor o realizaciji. Osim teme koja je zadata i obaveze da odabrane radove dostavite u printanoj formi, sve ostalo je prepušteno Vašoj umjetničkoj slobodi.

Rok za prijave je 31. decembar 2009.

Svjesni činjenice da je fotografija sve zastupljenija i primamljivija kako profesionalcima tako i umjetnicima koji se primarno ne bave ovim medijem Umjetnička galerija BiH planira prirediti izložbu fotografija. Kako već duže vrijeme nije bilo prilike da se uradi jedna takva izložba, organizatori vjeruju da bi i interes publike bio velik.

“Fotografija je ipak medij koji je lako razumljiv i kao takav prihvatljiv i dostupan široj populaciji bez obzira na dob ili profil. Potreba za ovakvom izložbom postoji već duže vrijeme, ali do sada nismo imali jasnu koncepciju, odnosno konkretnu temu oko koje bi se okupili. Svi smo svjesni situacije u kojoj živimo i krize koja nas nije pogodila ne samo ove godine, već je naše trajno (trpno) stanje, a kultura, posebno likovna umjetnost je u posebnoj nemilosti. Da bismo obezbjedili sredstva za realizaciju bilo kakvog projekta, potrebno se dovijati na razne načine i uklapati se u postojeće “konkurse”, “podrške”, “grantove”, poturajući vlastite ideje, a sve s ciljem da se u poplavi etnonacionalnog kiča i šunda uspostave visoki kriteriji selekcije i prezentacije.”, pojašnjavaju organizatori.

Tema izložbe koja će biti prezentacija fotografa je Sarajevo. Zvuči stereotipno i neuzbudljivo? Organizatori smatraju da je moguće (i poželjno) izbjeći upravo ta ustaljena predstavljanja grada kao “multi-kulti svega”, izbjeći rat, ruševine, bogomolje, siromaštvo, primitivizam i bijedu u svakom pogledu.

“Svi mi znamo da postoje trenuci i mjesta kada u Sarajevu možemo prepoznati moderan, živ i uzbudljiv grad.”, poručuju organizatori pozivajući sve zainteresovane, da svoje fotografije sa osnovnim informacijama i ličnim podacima šaljete email adresu info@ugbih.ba ili ugbih@yahoo.com.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *