Predložena nova trasa za Trebevičku žičaru

Početak trase, kako je predloženo, kod dolinske stanice će biti pomjeren pet metara lijevo u odnosu na položaj postojeće stanice, a zadnja tačka trase kod brdske stanice Vidikovac se ne pomjera tako da će na polovini trase razlika između stare i nove trase iznositi 2,5 metara.

Originalna Trebevićka žičara

Trebevićka žičara će biti postavljena na novoj trasi na kojoj će biti montirana oprema donirana iz Švajcarske. Pomjeranje trase je uslovljeno tehničkim ograničenjima stare trase žičare na kojoj nije bilo moguće postaviti doniranu kabinsku žičaru iz švajcarskog ski-centra Graechen i elektromehaničku opremu iz lične donacije Edmonda Offermanna. O ovom rješenju za realizaciju projekta revitalizacije žičare na Trebeviću izjasnit će se vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva 29. januara 2014. godine.

Početak trase, kako je predloženo, kod dolinske stanice će biti pomjeren pet metara lijevo u odnosu na položaj postojeće stanice, a zadnja tačka trase kod brdske stanice Vidikovac se ne pomjera tako da će na polovini trase razlika između stare i nove trase iznositi 2,5 metara.

Za revitalizaciju Trebevićke žičare, uz doniranu opremu, prema predračunu trebalo je osigurati 13,94 miliona konvertibilnih maraka. Ukupna procjena vrijednosti projekta umanjena je za iznos nove donacije od šest miliona KM i iznosi 7,9 miliona KM. Dio finansijskih sredstva će se osigurati u budžetu Grada Sarajeva za 2014. i 2015. godinu, a dio putem kreditnog zaduženja. Rokovi za realizaciju projekta uvjetovani su odobravanjem nove donacije, odnosno do kraja maja 2015. godine stanice i temelji za stubove treba da budu spremni za instalaciju elektromehaničke opreme.

Trebevićka žičara osamdesetih

Ukoliko se usvoji ova odluka na sjednici Gradskog vijeća, Grad Sarajevo saglasno Memorandumu o sporazumijevanju za obnovu Trebevićke žičare, koji su potpisali Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Sarajevske ekonomske regionalne razvojne agencije – SERDA pristupit će se realizaciji projekta revitalizacije Trebevićke žičare.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini obavezala se da će osigurati finansijsku pomoć, Kanton i Grad Sarajevo su zaduženi za pripremne aktivnosti eksproprijacije, organizacione strukture korištenja i upravljanja Trebevićkom žičarom, uključujući dalji razvoj turizma na području Trebevića. Sarajevska ekonomska regionalna razvojna agencija – SERDA će dati podršku u koordiniranju procesa.

Za realizaciju odluke će biti zadužen gradonačelnik Sarajeva, koji će biti ovlašten da preuzima prava, obaveze i odgovornosti koje se odnose na prihvatanje, čuvanje i ugradnju donacije, za rješavanje imovinskopravnih odnosa i preduzimanje administrativnih radnji radi realizacije projekta, u svojstvu investitora.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *