Predstavljamo: Bob tim Bosne i Hercegovine

Bob tim BiH

Sve je počelo dobijanjem kandidature 14. Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu. Grad Sarajevo je dobio bob stazu koja je nezvanično proglašena, od strane uglednih trenera i takmičara, tehnički najzahtjevnijom stazom. 1992 – 1995 desila se strašna agresija u kojoj je razorena i bob staza.

Bob staza na Trebeviću

Nakon 13 godina poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, bob staza na Trebeviću nije rekonstruisana niti postoje neke najave Vladinih organizacija da se radi na projektu rekonstrukcije bob staze.

Bob tim BiH

Bob reprezentaciju BiH čine članovi Bob kluba “G5” iz cjele BiH. Klub je osnovan 2002 godine u Sarajevu, kao udruženje građana sa ciljem postizanja vrhunskih sportskih rezultata i težnjom da dâ doprinos razvoju sporta u Bosni i Hercegovini i jedini je klub koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima. Osnovan je od strane takmičara bob sporta koji su do tog trenutka bili zavedeni u Bob savezu Bosne i Hercegovine (zbog nedostatka bob klubova). U tom periodu se Bob savez Bosne i Hercegovine, zbog lošeg menadžmenta i nedostatka entuzijazma doveo u stanje propasti pa je i taj faktor uticao na bobiste da povuku strateški potez – osnivanje Bob kluba sa menadžmentom koji je stručno osposobljen da se bori sa problemima današnjice.

Bob tim BiH

Trenutno je jedini bob klub koji egzistira na prostoru Bosne i Hercegovine a koji u svom sastavu ima i dva učesnika na olimpijskim igrama: Edin Krupalija – Nagano 1998 i Nihad Mameledžija – Nagano 1998.

Bob tim BiH

Bob klub G5 djeluje u takmičarskim disciplinama: muški tim dvosjed i četverosjed. Tim dvosjeda (Elmedin Hećo – pilot i Salih Keljalić – kočničar) je osvajač prve zlatne medalje na Tirol Cup-u u Austriji 2006 godine. Medalja je osvojena na posuđenom bobu od hrvatske bob reprezentacije i posuđenim klizaljkama od njemačke bob reprezentacije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.