Predstavljen adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine

Ponos ovog grada je što Sarajevo nije nikad bilo ksenofobično, primalo je ljude različitog porijekla i pogleda na život, uostalom, ovog grada ne bi ni bilo da nije tako

Valerijan Žujo

U prostorijama Gradske uprave u četvrtak je upriličena promocija knjige ‘Imenik / adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine’, koju je priredio književnik Valerijan Žujo, uz podršku Grada Sarajeva i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Treće izdanje ove knjige svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, čiji su članovi znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim oblastima društvenog života.

Na samom početku promocije, prikazan je kratki film ‘Sarajevska Vijećnica’, autora Valerijana Žuje, koji predstavlja svojevrsni omaž Karlu Paržiku, prvom projektantu ovog zdanja. Prisutnima su obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, zatim Muamera Smajić, voditeljica Odjeljenja Starih i rijetkih knjiga i rukopisa pri Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, te sam autor knjige književnik Valerijan Žujo.

Alija Behmen

Gradonačelnik Behmen je izrazio svoje zadovoljstvo što se baš u Gradskoj upravi održava promocija ove veoma izuzetne knjige. ‘U godini kada naš grad obilježava 550. godina svoga postojanja, ova knjiga još više dobiva na važnosti s obzirom da izuzetne zasluge u razvoju i afirmaciji Sarajeva ali i cijele BiH, imaju Česi koji su u to vrijeme ovdje živjeli i radili kao umjetnici, trgovci, bankari, zanatlije… Kako tada, tako i danas ne samo Česi, već i predstavnici svih 17 nacionalnih manjina koliko ih živi u BiH, imaju nemjerljive zasluge, i predstavljaju izuzetno bogatstvo i simbol našeg grada i zemlje’, rekao je gradonačelnik Behmen, istakavši i kako je Grad Sarajevo posvećen zaštiti prava nacionalnih manjina i njihovom slobodnom organizovanju, te svake godine u kontinuitetu, finansira projekte udruženja 12 nacionalnih manjina koja djeluju u Kantonu Sarajevo.

Osvrnuvši se na nastanak i historijat Odjeljenja pri NUB BiH, Muamera Smajić je prisutnima podcrtala važnost zbirke Starih i rijetkih knjiga za našu državu: ‘Jedan od predstavnika ove vrijedne zbirke jeste i adresar kojeg danas promovišemo, dokument o brojnosti i jačini češke zajednice u Sarajevu, njihovom statusu i aspektu interesovanja. Važno je imati istraživače, pojedince kao što je Valerijan Žujo čiji će rad, nadamo se potaći svijest ostalih da još mnogo ovakvih neotkrivenih bisera prezentiraju javnosti i tako doprinesu uzdizanju kulturnih vrijednosti naše zajednice.’.

Karel Paržik

Književnik Valerijan Žujo je zahvalio Gradu Sarajevu i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci što su imali sluha za izdavanje i promociju ove knjige: ‘Ova zbirka je izuzetno rijetka knjiga, njeno prvo izdanje postoji u samo jednom primjerku koji se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Češke, a njen autor je Jozef Zapeta. U njoj se nalazi nekoliko desetina zaslužnih Čeha čiji je udio u razvoju grada golem, pogotovo se izdvajaju neke izuzetne figure na koje niko nije obraćao pažnju, koji su postigli velike rezultate. Ona govori koliko je Čeha bilo, čime su se oni bavili, gdje su živjeli, kako su bili organizirani. Zbirka može poslužiti za analizu i pisanje knjiga, te ostaje zadaća kompetentnim ljudima da istražuju o životima brojnih izuzetno važnih Čeha u Sarajevu.’.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *