Predstavljen mural posvećen sjećanju na Davida Bowiea

Grupa umjetnika je 28. maja 2016. godine u Sarajevu predstavila veliki mural posvećen Davidu Bowieu kako bi obilježili humanitarni rad britanskog muzičara tokom rata u Bosni i Hercegovini.

David Bowie mural, Sarajevo

Uz zvuke Bowieve SVEMIRSKE ODISEJE (Space Oddity), nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo predstavljanju murala, na kojem se može pročitati MODA SE MIJENJA ALI VI ĆETE UVIJEK BITI MOJI HEROJI (Fashion changes, but you'll always be my heroes.) Mural, visok 13 metara, a širok 10,5 metara, oslikan je na zgradi univerzitetskog kampusa, nedaleko od ulice koja je prije frtalj vijeka bila poznata kao SNAJPERSKA ALEJA (Sniper Alley). Cilj postavljanja ovog murala je na simbolički način predstaviti kako se Bosna i Hercegovina mijenjala od zaustavljanja posljednjeg rata.

Skice za mural je priredio Marvelov ilustrator Enis Čišić, a njih je u mural pretvorio slikar Zoran Herceg, kojem je za okončanje tog posla trebalo mjesec i po. Ideju da se u Sarajevu ovjekovječi sjećanje na Davida Bowiea, koji je 10. januara umro od raka u 69 godini, potekla je od lokalnog muzičara Vedada Trbonje.

Projekt su podržale hiljade Bosanaca i Hercegovaca, koji su na društvenim mrežama objavljivali fotografije vezane za svjetsku mega-zvijezdu, koja je, dirnuta patnjom kroz koju su prolazili Bosanci, iskoristila svoju slavu da poveća svijest o ratnim stradanjima i prikupi novac za humanitarnu pomoć.

‘Ovo je naš način da odamo počast Bowieu, umjetniku i humanitarcu, kao i da ga ovjekovječimo u gradu koji nikad nije bio u prilici da ga ugosti.’, kaže Adnan Čomor, član Bowie Team Sarajevo, grupe koja stoji iza projekta.

piše: Maja Zuvela

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *