Predstavljen program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

U Sarajevu je u četvrtak predstavljen je Program Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 22. do 30. jula 2011. godine.

Elma Tataragić
Elma Tataragić
Ove godine Takmičarski program donosi 10 filmova: jednu gala projekciju, jedan film izvan konkurencije i osam filmova u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva.

“Program nikada nije bio mlađi od ove godine, jer donosimo osam debitantskih filmova i samo jedan drugi igrani film. Ovi filmovi ne donose neke nove teme, već i dalje govore o savremenom, svakodnevnom životu, ali svi redatelji tu stvarnost sada posmatraju potpuno novim očima i vode nas u nepoznata područja te naše, često, surove stvarnosti”, saopštila jeElma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa SFF-a.

Program će otvoriti gala projekcija filma nagrađenog Srebrnim medvjedom, “Konj iz Torina/ A Torinoi lo”, djelo jednog od zasigurno najvažnijih redatelja u svijetu, Béle Tarra.

“Ovo je, također, godina filmova iz zemalja čiji filmovi nisu često zastupljeni u našem Takmičarskom programu, s obzirom da se bore za opstanak ili ponovno otkrivanje.Takav je slučaj sa Albanijom, koju ove godine predstavlja film “Amnestija”, debitantski film redatelja Bujura Alimanija”, rekla je Tataragić.

Ovaj film vodi gledatelje u savremeno albanskih društvo i uvlači u intimnu, ljubavnu priču s tragičnim krajem. Film je rađen u koprodukciji sa Grčkom, iz koje ove godine dolazi prvi dugometražni film “Protraćena mladost”, redatelja Jana Vogela i Argyrisa Papadinitropoulosa.

Bugarsku će predstaviti debitantski film Konstatina Bojanova “AVE”, koji govori o dvoje mladih ljudi koji se sreću na svojim putovanjima, koja se, nakon što se sprijatelje, pretvaraju u jedno. Iz Slovenije dolazi niskobudžetni film “Izlet”, u režiji 25-godišnjeg debitanta Nejca Gazvoda.

U okviru Takmičarskog programa, biće predstavljen i turski debitantski film “Polomljene školjke”, redatelja Seyfettina Tokmaka, koji je razvijen kroz CineLink ko-produkciju tržište i nagrađen nagradom za najbolji rad u nedovršenoj proizvodnji. Film “Fleke” je prvi igrani film Alda Tardozzija, a govori o dvije djevojke koje se susreću jedne večeri i bivaju prisiljene da ostanu zajedno. To je još jedna priča o novoj generaciji koja odrasta u brzom, modernom svijetu, ali koja se još uvijek bori sa osnovnim i uobičajenim problemima, noseći ožiljke svoga odrastanja.

Prvi dugometražni film poznatog austrijskog glumca Karla Markovicsa “Disati” također govori o jednom mladom čovjeku koji se, nakon što odsluži zatvorsku kaznu, suočava se sa emotivnim nemirima prouzrokovanim susretom sa majkom koja ga je po rođenju napustila. “Loverboy”, jedini film u ovogodišnjem Takmičarskom programu koji nije debitantski, djelo je rumunskog redatelja Catalina Mitulescua, koji je također izašao iz CineLinka. Film priča priču o jednom 20-godišnjaku koji zavodi djevojke, navodi ih da se zaljube u njega, a onda ih ubacuje u mrežu trgovine ljudima, i sve tako dok se jednog dana i sam ne zaljubi. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem kanskom festivalu u sekciji Un Certain Regard. Izvan konkurencije će biti prikazan film “Posljednje poglavlje” (Crna Gora), u režiji Nemanje Bečanovića.

Tataragić je kazala da je ova godina uzbudljiva godina za kratke filmove. Za ovogodišnji takmičarski program (kratki film) SFF-a razmatrano je više od 250 filmova. Takmičarski program ove godine čini 11 veoma različitih i snažnih filmova iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Turske, Slovenije i BiH, od čega sedam kratkih igranih i tri animirana filma. Program ove godine okuplja mlade redatelje. Neki od njih su debitanti, a neki već iskusni redatelji u kategoriji kratkog ili dugometražnog filma.

Iz Bugarske dolazi film “drugi dubl”, redateljke Nadedje Koseve, koji će imati međunarodnu premijeru. Iz Mađarske dolaze dva filma. Jedan je film “Nešto plavo”, redateljke Virag Zomboracz, a drugi je “Zvijer”, redatelja Attile Tilla. Također, biće upriličena i premijera dva hrvatska filma. Jedan je animirani film “Amore mio”, poznatog autora animacije Veljka Popovića, a drugi je “Mezanin”, kratki igrani film autora Dalibora Matanića.

Premijerno će biti prikazana i dva kratka igrana filma iz Slovenije, “Toplo za ovo doba godine”, redatelja Blaža Kutina i film “Stvari koje nikada nismo radili zajedno”, redatelja Martina Turka. Ivan Ramadan iz BiH premijerno će prikazati svoj novi animirani film “Kiyamet”, a međunarodnu premijeru svog kratnog animiranog filma “Nikakva nas tama ne može natjerati da zaboravimo” imat će i turski redatelj Huseyin Karabey.

I na kraju, tu je i kratki film “Fotografija”, rumunskog redatelja Victora Dragomira, koji će na ovogodišnjem festivalu imati svoju regionalnu premijeru, te film “Manuelni brojač” Daniela Sandua, koji će u Takmičarskom programu imati svjetsku premijeru.

Program “U fokusu” ove godine prikazuje sedam filmova koji su obilježili prošlu godinu na festivalima širom svijeta. Radi se o fimovima: “Majke (Makedonija), “Michael (Austrija), “Morgen” (Rumunija, Francuska, Mađarska), “Naš duboki očaj” (Turska, Njemačka, Holandija), “Otac” (Slovenija), “Otok” (Bugarska, Švedska), i “Sklonište” (Bugarska).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *