Predstavljena monografija Despića kuća

Despića kuća, SarajevoMonografija Despića kuće, kojom je oslikana kultura stanovanja pravoslavne gradske porodice kroz 19. i početak 20. stoljeća, predstavljena je danas u autentičnom ozračju tog objekta u organizaciji Muzeja Sarajeva.

Monografiju potpisuje osam autora – Behija Zlatar, Tomislav Išek, Sabira Husedžinović, Borislav Spasojević, Vilma Niškanović, Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić te koautori Selma Begić i Azra Hadžić, koji donose sedam tekstova o Despića kući s historijskog, etnološkog, kulturološkog i drugih aspekata.

O knjizi su govorili direktorica Muzeja Sarajeva u penziji Mevlida Serdarević, etnologinja Zemaljskog muzeja BiH Svetlana Bajić i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Naglašavajući da je stalna muzejska postavka Despića kuće otvorena prije dvije godine, Mevlida Serdarević je istaknula da monografija predstavlja “tačku na i” oživljavanja i ponovnog stavljanja u funkciju tog objekta.

Navela je podatak da je Despića kuća u posjed Muzeja Sarajeva došla polovicom prošlog stoljeća, kada je taj objekt predala porodica Despić sa zahtjevom da se od njega napravi muzejski depadans.

“Kuća je tada bila u vrlo lošem stanju, ali i nakon posljednjeg rata. Ipak, sustanari su uspjeli sačuvati svi drvenariju u rezbariji, što je bio važan segment za vraćanje sjaja kuće”, istaknula je ona.

Objekt je obnavljan dugo godina, a posljednja je konzervacija i rekonstrukcija urađena uz stručnu i finansijsku pomoć Kulturnog naslijeđa bez granica i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Federacije BiH.

Ibrahim Spahić izdavanje monografije nazvao je poduhvatom koji će obilježiti kraj ove godine, ali i kulturno-historijsku baštinu Sarajeva, BiH, pa i regije. Istaknuo je i zaprepaštenost današnjim apsolutnim odsustvom brige vlasti o kulturno-historijskom blagu BiH.

Despića kuća, pored iznimne historijske i kulturološke vrijednosti, posjeduje i neprocjenjivo pokretno pokućstvo, koje između ostalog obuhvata 333 predmeta i 270 fotografija te ugledne pravoslavne porodice, od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

Monografija, čija je cijena 45 KM, predstavljena je u okviru obilježavanja 60. godišnjice Muzeja Sarajeva.

radio sarajevo / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *