Premijera Pozorišta mladih: Kapetan Džon Piplfoks

Priča je to o životu gusara, njihovoj borbi na surovom moru s različitim nemanima, među kojima je i sedmoglava aždaha

Kapetan Džon Piplfoks, Pozorišta mladih Sarajevo

Predstava za djecu “Kapetan Džon Piplfoks”, za koju je tekst prema motivima istoimene radiodrame Duška Radovića napisao Nenad Veličković, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 24. februara, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Režiju potpisuje Kaća Dorić, dramaturgiju Aida Pilav, scenografiju i kostim Vanja Popović, dok uloge tumači brojna ekipa – Admir Glamočak, Drago Buka, Mario Drmać, Damir Kustura, Adnan Goro, Mirza Dervišić, Nermin Tulić, Mirza Tanović, Suada Ahmetašević, Narda Nikšić, Alma Merunka i Ismir Fazlić.

Priča je to o životu gusara, njihovoj borbi na surovom moru s različitim nemanima, među kojima je i sedmoglava aždaha. Ipak, gusarski je život smješten u 21. stoljeće, svijet nove tehnologije.

Dramaturginja Aida Pilav istaknula je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je predložak teksta intrigantan u segmentu u kojem aktuelizira našu svakodnevnicu, te načinu na koji se priče o gusarima kakvim ih pamtimo mogu modernizovati.

“Ovdje pratimo susret penzionisanih gusara s novom tehnologijom, kao što su mobiteli. Do tog momenta, oni su bili ekipa koju je ujedinilo međusobno prijateljstvo. Tehnika ih sada razjedinjuje sve do momenta kada ih stvarna opasnost opet ne ujedini, te postaju ono što su uvijek i bili”, kazala je ona. Mišljenja je da je tekst vrlo “razmaštan” te da su glumci najviše doprinijeli da priča dobije pravu dimenziju.

Da s velikim povjerenjem u ono što su uradili očekuju susret s publikom najavila je rediteljka Kaća Dorić, naglašavajući da je u stvaranju predstave učestvovala kompletna ekipa upličući u jednu priču vlastite inspiracije.

“Počeli smo sklapati naše romantičarske želje da ponovo ostvarimo svoj susret s gusarima, koji sa sobom nose mitologiju i hrabre morske vukove. Ovo je grupa ljudi s kojima volim da radim i koja se kompletna zagnjuri u određeni posao”, kazala je ona.

Glumac Admir Glamočak, kojem je ovo prvi angažman u dječijoj predstavi, ističe da mu je upravo iz tog razloga bio velik izazov raditi na ovom komadu.

“Mislio sam da je dosta opuštenije raditi dječiju predstavu, ali čini mi se da me je ovo mnogo više potrošilo”, mišljenja je on. Predstava obiluje i songovima koje su za ovaj komad uradili Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Premijerna izvedba je zakazana za 24. februar 2011. godine u 20 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *