Premijere u Narodnom pozorištu

Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo će biti otvorena sredinom septembra koprodukcijskim projektom umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Predstavu “Zovem se Crvena”, rađenu prema tekstu Orhan Pamuka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost u 2006. godini, na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo će postaviti makedonski reditelj Martin Kočovski.

“U realizaciju ove predstave uključeni, pored Narodnog pozorišta Sarajevo, i Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Festival MESS iz Sarajeva, Mal dramski teatar iz Bitole, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, te niz umjetnika iz drugih zemalja, poput poznatog turskog scenografa Nurullah Tuncera.”, saopštio je Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Zovem se Crvena” je priča o umjetnosti, ljubavi, sreći, životu i smrti, ali na trenutke i rasprava o suštini islamske umjetnosti i poimanja svijeta, kroz sudbinu slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja 16. vijeka.

“Operni program u Narodnog pozorišta Sarajevo će biti otvoren velikom produkcijom “Bal pod maskama”, dok će tokom septembra u programu ovog pozorišta prvi put biti organiziran Balet fest, kojim će biti obilježena 60. godišnjica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Mogu reći da će u sva tri segmenta Narodnog pozorišta biti izvedeni potpuno autentični, novi programi. Nakon dramske će uslijediti premijere i u ostalim segmentima.”, rekao je Gojer.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *