Preminuo najpoznatiji bh. bloger

Saudin Bećirević 1973 - 2009U Sarajevu je u petak, 20. 11. 2009. godine, nakon iznenadne i teške bolesti, u 37. godini preminuo Saudin Bećirević, autor bloga i knjige “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika”.

Saudin Bećirević rođen je 1973. godine u Humu kod Foče. Osnovno obrazovanje završio je u rodnom kraju, a srednju školu u Sarajevu. Tu ga sa 18 godina zatječe rat, a Saudin postaje vojnik Armije RBiH, diverzant i jedan od najistaknutijih boraca. Nakon rata odlazi u Libiju na privremeni rad.

2005. godine Bećirević na bosanskohercegovačkom blog servisu blogger.ba pokreće blog Bore oko očiju (boreokoociju.blogger.ba) gdje prepisuje priče iz svojih ratnih dnevnika. Blog za kratko vrijeme postaje najčitaniji u BiH i šire, o čemu danas svjedoči blizu 750.000 jedinstvenih posjetilaca. Nedugo iza toga, 2007. godine, Saudin odlučuje ispuniti obećanje poginulom prijatelju i objaviti knjigu sa ratnim pričama. Knjiga “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika” postiže kao i blog izniman uspjeh, te postaje najprodavanija knjiga u BiH 2007. godine. Također, pripada najprodavanijim knjigama iz BiH ikada kada je online prodaja u pitanju, te je bila najprodavanija od knjiga domaćih autora na Sajmu knjige i učila u Sarajevu 2007. godine.

Bore oko očijuBećirević se sa 18 godina zatekao sam u napadnutom gradu i odabrao da ostane tu i brani ga do posljednjeg dana. Na svom blogu, u knjizi i drugim javnim nastupima, Bećirević je uvijek naglašavao da je bilo mnogo sudbina poput njegove, i da nije nikakav izuzetak ili heroj. Njegova uloga bila je drugačija samo utoliko što je priče zapisivao, i poslije odlučio objaviti.

Treba naglasiti da su ratne priče Saudina Bećirevića sa bloga i iz knjige zapravo najčitanije štivo o ratu u Bosni i Hercegovini uopće. Za života, Saudin je uspio pripremiti i nastavak ove priče, drugu knjigu “Na putu u nepoznato”, kako se sada i zove njegov blog. Javnost će uskoro biti obaviještena o izdavanju druge Bećirevićeve knjige.

Vijest o preranoj smrti ovog velikog čovjeka i autora, ali prije svega istinskog i iskrenog Bosanca i Hercegovca, sa tugo je primljena kod mnogih građane Bosne i Hercegovine.

Dženaza i posljednji ispraćaj Saudinu Bećireviću planirana je za ponedjeljak, 23. novembra 2009. godine u 14 sati na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

3 Odgovori na “Preminuo najpoznatiji bh. bloger”

  1. Tužna sam, jako sam tužna. Bog uzima samo dobre ljude, ovaj put nam je opet to pokazao. Porodici zelim strpljenja i sabura, a Saudinu neka dragi Bog podari džennet jer on tamo sigurno i pripada.

  2. trebo je na vrijeme tuziti Brodjane , jer su oni najvjerovatnije uzrok njegove iznenadne bolesti , jer kako kazu ugrusak na uhu mu se stvorio posle nekolike klempe koje je nezasluzeno dobio u mjesnoj zajednici Brod na Drini … sad je kasno … alah se uvalih !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *