Prezentacija filma Srce Jenina

Srce Jenina„Srce Jenina” Leona Gellera i Marcusa Vettera je sigurno jedan od najpotresnijih i najimpresivnijih dokumentarnih filmova koji se odnose na izraelsko-palestinski konflikt.

Jenin je grad u Palestini. U novembru 2005. godine izraelski vojnik ranio je dvanaestogodišnjeg dječaka Ahmeda Khatiba, koji se igrao na ulici ispred svoje kuće plastičnom pučkom. U izraelskoj bolnici dječak umire. Njegovi roditelji pristaju na donaciju njegovih organa. Iako saznaju da će organe dobiti izraelska djeca, oni ipak neće odustati od svoje odluke. Dvije godine poslije tragedije, Ahmedov otac Ismail odlučuje da posjeti svu djecu koja žive zahvaljujući organima njegovog sina. Posjećuje Mohammada – beduinskog dječaka koji je dobio bubreg i koji se smije tokom cijelog filma, Samah – tinejdžerku iz sjevernog Izraela, koja prije presađivanja srca nije mogla izaći iz svoje sobe te Menuhu – malu Jevrejku iz ortodoksne porodice. Ismail je, od smrti svog djeteta, nasuprot politici obostrane mržnje i nepovjerenja, uspio napraviti dobro i hrabro djelo. Danas radi s djecom Jenina u Centru za mir.

Poslije filma koji je prikazivan u okviru ovogodišnjeg programa Modul memorije, Nihad Kreševljaković, koordinator projekta, predstavio je jedinstvenu inicijativu koja odnosi se na obnovu kina u palestinskom gradu Jeninu.

„Građani Sarajeva, koji su također doživjeli agresiju na svoj grad, sigurno znaju kakva je uloga kulture tokom opsade i koliko je ona važna. Nismo zemlja koja je bogata, ali upravo zbog toga što smo prošli trebamo otvoriti srca prema onima kojim treba podrška”, istakao Kreševljaković.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *