Prezentirane konkretne aktivnosti za poboljšanje položaja mladih

Prezentirane konkretne aktivnosti za poboljšanje položaja mladih Prezentacija pod nazivom “Politike djelovanja za mlade Grada Sarajeva u 2009. godini” održana je danas.

Radi se o programskom i strateškom pristupu Grada Sarajeva radi osiguranja podrške poboljšanju ukupnog položaja mladih na području grada Sarajeva.

Pomoćnik gradonačelnika Ramiz Kadić, prezentirao je konkretne programske aktivnosti koje se tiču mladih, za koje je iz budžeta Grada Sarajeva za ovu godinu izdvojeno oko 2,6 miliona KM.

Među programima su osiguranje prostornih materijalnih uvjeta za rad s djecom i mladima, zatim rekonstrukcija dva pomoćna terena “Koševo” i “Grbavica”, projekt Art kino “Kriterij Sarajevo” bit će usmjeren na mlade, nabavka stručne literature za biblioteke u Sarajevu, izgradnja ledene plohe i mnoge druge aktivnosti za koje su izdvojena sredstva iz budžeta.

“Veoma je važno provođenje projekta inkluzije Katarine Vitkat prema školi za mentalno retardiranu djecu i omladinu i djecu s kombiniranim smetnjama. Za ovaj projekt osigurano je 30.000 KM”, kazao je Kadić.

Prezentaciji je prisustvovao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je kazao da situaciji, koja nije sjajna, treba pogledati u oči.

“Pomoć mladima u Gradu Sarajevu je jedan od prioriteta gradske uprave”, kazao je Behmen.

Na prezentaciji je bilo govora o maloljetničkoj delikvenciji i njenom suzbijanju.

“Prema evidenciji u svim općinama Grada Sarajeva postoji 486-oro djece koja su u tzv. predelikventnom stanju. Planirali smo uključenje oko 30 stručnjaka koji su na birou iz oblasti psihologije, socijalnog rada i drugih, koji bi formirali mobilne timove za pomoć porodicama koje su u stanju socijalne pomoći i u kojima žive takvi maloljetnici. Ukoliko bismo na ovaj način desetoro djece usmjerili na pravi put izdvojena sredstva bi bila opravdana”, kazao je Kadić, dodajući da u ovoj oblasti neće biti smanjenje budžeta.

Danas je prezentirana i Analiza položaja mladih i omladinskog sektora u BiH u kojoj je preložen i Nacrt zakona o mladima koji je upućen u Parlament FBiH.

“Prema istraživanjima uređenim u 2008. godini, prije početka globalne ekonomske krize, imali smo stopu nezaposlenosti u BiH od gotovo 60 posto i to u populaciji od 16 do 30 godina. Formalni obrazovni sistem obrazuje mlade za profesije za kojima ne postoji potreba na tržištu rada”, iznio je istraživanje saradnik GTZ-a Nedim Sinanović.

Sinanović je naglasio i potrebu stvaranja strategije mladih i Vijeća mladih te potrebu saradnje mladih s nevladinim sektorom.

“Nedostaje im i znanje o prezentaciji svojih sposobnosti na tržištu rada, pa mnogi čak ne znaju pravilno napisati CV”, kazao je on.

Prezentaciji su prisustvovali i pojedini direktori osnovnih i srednjih škola, ali i nevladinog sektora.

“Matematički gledano u BiH za mlade je izdvojeno više miliona KM, a pri tome nemamo ujedinjeno djelovanje vladinog i nevladinog sektora i omladinskih institucija. Trebamo iskoristiti postojeće resurse”, kazao je Jan Zlatan Kulenović, uime Omladinske informativne agencije BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *