Prijedlog za tužbu zbog ubistva i ranjavanja Sarajlija

Glavni urednik magazina “Dani” uputio je gradonačelniku Sarajeva prijedlog za iniciranje tužbe grada Sarajeva protiv države Srbije. Pismo prenosimo u cijelosti

Sarajevsko ratno groblje

Poštovani gradonačelniče Behmen,

obraćam Vam se prijedlogom da Grad Sarajevo inicira i koordinira akciju građana glavnog grada Bosne i Hercegovine koja bi rezultirala tužbom protiv Republike Srbije sa zahtjevom za plaćanje odštete za ubistva i ranjavanja Sarajlija, te uništenje njihovih materijalnih dobara, koja je počinila Vojska Jugoslavije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Motiv mog prijedloga leži u činjenici da je Republika Srbija, preko svog Ministarstva pravde, pred sudom u Londonu, povodom zahtjeva za izručenje gospodina Ejupa Ganića, zvanično potvrdila da je u Bosni i Hercegovini do 15. maja 1992. godine vođen međunarodni vojni sukob u kojem je učestvovala Vojska Jugoslavije pod komandom vlasti u Beogradu. Kao što Vam je poznato, ova i formalno data izjava u potpunoj je suprotnosti sa stavom Srbije pred Međunarodnim sudom pravde povodom tužbe Bosne i Hercegovine, kojim je zvanični Beograd negirao vojni angažman Srbije u “građanskom ratu” u Bosni i Hercegovini.

Priznanje Republike Srbije, međunarodnopravne sljednice jugoslovenske države, da su do 15. maja 1992. godine njene vojne snage učestvovale u ratu u Bosni i Hercegovini, formalno nespornim čini barem taj period agresije na našu državu. Kao i drugim građanima Sarajeva koji su opsadu proveli u svom gradu, poznato Vam je koliko je civila ubijeno i ranjeno, te koliko je materijalnih dobara uništeno u Sarajevu granatiranjem i snajperskim djelovanjem Vojske Jugoslavije u periodu do 15. maja 1992. godine. Zato Vam predlažem da hitno organizirate prikupljanje preciznih podataka o rezultatima zločina Vojske Jugoslavije nad Sarajevom i Sarajlijama u navedenom periodu. Sakupljanje ovih činjenica i evidentiranje preživjelih svjedoka zločina, uz nesumnjivo postojanje pravnog osnova za tužbu, neophodno je pravnim zastupnicima koje bi, u ime svojih građana, mogla angažirati gradska uprava na čijem ste čelu. Uvjeren sam da iskustvo iz našeg bliskog susjedstva, u kojem je Republika Crna Gora naknadom općini Konavle za ukradenu stoku započela plaćanje ratnih šteta crnogorskog pohoda na Dubrovnik, i Vama nalaže akciju usmjerenu na obeštećenje Sarajeva i Sarajlija od strane Republike Srbije.

Poštovani gradonačelniče Behmen, siguran sam da dijelite moje uvjerenje da bi pravična nadoknada za dio zločina nad Sarajevom predstavljala doprinos prevazilaženju bliske traumatične prošlosti i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije, Sarajeva i Beograda. Naravno, pravično rješenje povodom zahtjeva Republici Srbiji za naknadu štete ne može se i ne smije razumijevati kao kažnjavanje za zločine građana Srbije i srpskog naroda, baš kao što se ni krivica njemačkih fašističkih vlasti ne može pripisivati građanima Njemačke i njemačkom narodu, čija je država i decenijama nakon Hitlera plaćala odštete za počinjene zločine mnogim državama, uključujući i nekadašnju Jugoslaviju.

S poštovanjem, Senad Pećanin

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *