Prijem povodom snimanja filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma 2010

Prijem povodom snimanja filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma 2010

U utorak 13. aprila, u prostorijama Caffea Meeting Point upriličen je prijem povodom snimanja filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma 2010.

Prisutnim zvanicama obratili su se Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, Ivana Pekušić, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma, Srebren Dizdar, predsjednik Fondacije za kinematografiju BiH i Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija Atlantic Grupe.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra, u svom obraćanju prisutnima, govorio je o značaju projekta Sarajevo grad filma, svrstavši ga među najvažnije festivalske projekte u ovom trenutku, koji ima za cilj podržati mlade filmske autore iz Jugoistočne Evrope, te im omogućiti da realiziraju svoje projekte.

Koordinatorica projekta Sarajevo grad filma, Ivana Pekušić je istakla da su dva od četiri filma, koja su se našla u ovogodišnjoj selekciji programa SGF, uspješno snimljena. Riječ je o filmovima: REVERSE grčkog reditelje Georgea Grigorakisa i SMART GIRLS rediteljica Hane Jušić i Sonje Tarokić iz Hrvatske. Pekušić je napomenula da će do 20. aprila biti snimljena i preostala dva filma: film albanskog reditelja Kelmenda Karunija pod radnim naslovom FRIGIDANCE, te film rumunskog reditelja Catalina Musata pod radnim naslovom THE TICKET COLLECTOR.

Bio je to trenutak i za prisjećanje na realizirane projekte u okviru programa Sarajevo grad filma, za 2009. i 2008. godinu. Ivana Pekušić je posebno naglasila dosadašnje uspjehe kratkih filmova nastalih u ovom projektu, od kojih izdvajamo:

Nagradu za najbolji kratkometražni mađarski film za 2008. koja je dodijeljenja filmu ALENINO PUTOVANJE, Nagradu za najbolji kratkometražni film Rumunskog internacionalnog filmskog festivala koja je pripala filmu MUZEJ PREKINUTIH VEZA; te prikazivanje filma OSLOBOčENJE U 26 SLIKA na prestižnom Rotterdam Film Festivalu.

Prisutnima u Caffeu Meeting Point obratili su se i predstavnici partnera projekta Sarajevo grad filma: Srebren Dizdar, predsjednik Fondacije za kinematografiju BiH i Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija Atlantic Grupe.

Srebren Dizdar je, govoreći o projektu Sarajevo grad filma, posebno istakao važnost ovog projekta za mlade filmske autore, koji su na ovaj način dobili priliku iskazati svoj talenat i potencijale.

Gabrijela Kasapović je izjavila: „Mi smo prošle godine ušli u ovaj projekat iz više razloga. Smatramo da je ovo najvažniji projekat za budućnost Sarajevo Film Festivala, jer jedino kroz rad sa mladim talenatima, možemo očekivati daljni rast i razvoj samog festivala.”

Napominjemo da će projekat Sarajevo grad filma i ove godine biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Fonda za kinematografiju Federacije BiH, a glavni partner projekta kao i prošle godine je Atlantic Grupa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *