Prikupljeno preko 20'000 cipela

Stub sramaUspješno je okončana prva faza projekta za izgradnju spomenika “Stub sramaâ” u Potočarima kod Srebrenice u okviru koje je prikupljeno više od 20.000 cipela, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, izrazila je zadovoljstvo bezrezervnom podrškom svih gradjana Bosne i Hercegovine u realizaciji ovog jedinstvenog projekta.

Zahvalila je bh. medijima koji su sve vrijeme bili uz njih, kao i brojnim umjetnicima, javnim ličnostima, a posebno učenicima osnovnih škola širom BiH koji su se spontano uključili u prikupljanje obuće za “Stub sramaâ”.

Više od 9.000 ljudi dalo je cipele, a ovom udruženju poslane su i fotografije djece koja su u travi poredala cipele u oblika slova U i N.

“Na lokacijama prikupljanja vlada velika radost, a imamo oko 4.000 cipela više nego što je potrebno. Sada ćemo cipele transportirati u Njemačkuâ”, izjavio je Philipp Ruch, inicijator projekta “Stub sramaâ”.

Prikupljanje cipela je trajalo 40 dana u 14 gradova širom svijeta.

Naredne subote, 10. jula, cipele će prvi put biti predstavljene svjetskoj javnosti. Čak 16.744 cipela bit će nagomilano ispred Brandenburške kapije u Berlinu.

“Naša je namjera da gradjanima Njemačke predočimo dimenziju zločina genocida u Srebrenici. Kako simbolizirati masovno uništenje 8.372 Bošnjaka? Kako načiniti sliku koja bi mogla iskazati razmjere ove katastrofe?â”, kaže Ruch.

Mensud Bjelošević, organizacioni direktor Centra za političku ljepotu, kazao je da ovako nešto do sada niko nije pokušao. Milioni cipela su iz Evrope stizali u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj projekt koji realiziraju Centar za političku ljepotu i Društvo za ugrožene narode ima za cilj da ukaže na odgovornost UN-a za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

U tu svrhu će 2011. godine u Potočarima od prikupljenih 16.744 cipela biti izgradjen “Stub sramaâ” u obliku slova U i N na kojem će biti ispisana imena svih odgovornih koji su mogli a nisu htjeli da spriječe genocid u Srebrenici.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *