Prilozi za proučavanje historije Sarajeva

Staro SarajevoPeti broj “Prilozi za proučavanje historije Sarajeva” je promovisan na svečanosti u Svrzinoj kući, što je jedan u nizu događaja u sklopu obilježavanja 60. godišnjice Muzeja Sarajeva.

Osim “Priloga”, promovisani su i vodiči kroz objekte koji pripadaju Muzeju Sarajeva: Brusa-bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Muzej Sarajevo 1878.-1918. i Muzej Alije Izetbegovića.

Promotori novog broja Priloga za proučavanje historije Sarajeva bili su direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, bivša direktorica Muzeja Mevlida Serdarević i mr. Smajo Halilović.

Najavili su da se na naredni, šesti broj Priloga neće morati čekati tako dugo, jer je već u štampi, a u pripremi je i sedmi broj.

Mr. Serdarević je rekao da svi koji se bave naukom mogu koristiti radove objavljene u ovom broju, čiji su autori saradnici iz javnih obrazovnih i naučnih ustanova.

Peti broj je više posvećen arheologiji te su objavljeni radovi dr. Salmedina Mesihovića o prapovijesnim i protohistorijskim gradinama Sarajeva, dr. Adnana Busuladžića o arheološkim istraživanjima na području Sarajeva u posljednjih 15 godina, Adnana Muftarevića o istraženosti antičkog stakla na području BiH, kao i rad Mirsada Sijarića posvećen urbanoj i industrijskoj arheologiji.

Od ostalih radova, mr. Serdarević je posebno izdvojio Nemiri u Sarajevu 1814. godine dr. Galiba Šljive.

Istaknuto je da je jedan od ciljeva Priloga da se više promovira kulturna u odnosu na političku historiju, a to se posebno odnosi na mlade istraživače.

Vodiče kroz objekte Muzeja Sarajeva promovirao je predsjednik Udruženja turističkih i putničkih agencija BiH Zoran Bibanović.

Za njega je pojava ovih vodiča kulturni događaj koje je direktno u funkciji turističkog proizvoda u Sarajevu.

Turizam je bitan faktor u ostvarivanju cilja da Sarajevo postane metropola te je neophodno revitalizirati potencijale iz raznih civilizacijskih epoha u stvaranju novog turističkog proizvoda, kazao je Bibanović.

Upozorio je da turistički promet u gradu još nije dostigao predratni nivo te da je promocija ratnih događaja turistički neupotrebljiva. On se, umjesto toga, zalaže za promociju stoljetne kulture tolerancije u BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *