Priznanja Grada Sarajeva za 2010. godinu

grb grada SarajevaNa današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su odlučivali o najprestižnijim nagradama Grada Sarajeva za 2010. godinu.

Dobitnik “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za 2010. godinu je Ibrahim Spahić zbog nemjerljivog doprinosa prezentaciji kulture glavnog grada. Sjajna karijera i činjenica da je direktor Međunarodnog festivala Sarajevska zima, koji naš grad na najbolji način predstavlja u cijelom svijetu su razlog da Ibrahim Spahić bude odabran za dodjelu ove nagrade.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva su osvojili i sportisti koji su dali veliki doprinos promociji grada, države i domaćeg sporta, a radi se o Larisi Cerić, Arijani Jaha i Branislavu Crnogorcu, koji su ostvarili značaje svjetske rezultate u džudo sportu.

Dobitnik kolektivne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za doprinos u zdravstvu je Javna ustanova Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je i Odluku o dodjeli priznanja “Ključ Grada Sarajeva” koji je ove godine dodijeljen Royu Gutmanu, američkom novinaru i publicisti. Gutman je prvi upozorio javnost na logore smrti u BiH, objavljujući tekstove za Newsdayu. Njegov angažman pružio je argumentaciju za intervenciju i ponovno uspostavljanje mira na ovim prostorima.

Vijećnici su danas jednoglasno usvojili i Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”. Počasni građani Sarajeva su Petar Luković, istaknuti novinar iz Srbije, i Francis Bueb, osnivač i direktor Francuskog kulturnog centra i veliki prijatelj Sarajeva.

Luković je bio jedan od prvih novinara žrtava politike Slobodana Miloševića te jedan od rijetkih novinara iz Srbije koji je osuđivao i dizao glas protiv totalitarnog režima u Srbiji.

Bueb je 1994. doputovao u Sarajevo i zahvaljujući njemu ideje i glas mnogih sarajevskih književnika i intelektualaca o opsadi Sarajeva i o ratu u BiH, probijao se tada u Evropu, navedeno je u obrazloženju ove odluke. Osnovao je i Kulturni centar “Andre Malraux” koji i danas postoji.

Na inicijativu vijećnika u Gradskom vijeću Gradimira Gojera, a povodom odluke na sjednici Odbora za dodjelu nagrada, vijećnici su danas usvojili i inicijativu o provjeri i eventualnoj dodjeli tri prestižne nagrade dobitnicima istih u 1992. godini.

“Naime, postoje saznanja da dobitnicima ovih nagrada zbog ratnih djejstava nagrade nisu nikada uručene”, pojasnio je Gojer, dodajući da bi trebalo da im budu uručene na svečanoj sjednici Grada Sarajeva, 6. aprila 2010. godine.

Vijećnik Suljo Agić upozorio je da ne bi trebalo dodjeljivati nagrade osobama koje su se eventualno ogriješile o Sarajevo u toku agresije na BiH od 1992. do 1995. godine te da se i to treba utvrditi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *