Problem sa psima lutalicama još uvijek nije riješen

psiSvakodnevno se sve veći broj građana Sarajeva žali na pse lutalice koji u pojedinim dijelovima Sarajeva hodaju u čoporima.

Prema informacijama iz Komunalnog preduzeća “Rad”, u čijem je sastavu bila kafilerija, koja je usvajanjem Zakona o zaštiti životinja u junu ove godine prestala sa radom, najveći problemi sa psima lutalicama su u rubnim dijelovima Kantona Sarajevo.

“Građani sve više zovu na naš telefon i žale se na lutalice. Najveći problemi su u rubnim opštinama poput Hadžića i Ilijaša. Nažalost, nakon zatvaranja naše kafilerije sada ne možemo ništa uraditi”, kazao je Ahmed čipa, glasnogovornik “Rada”.

Odluka o zabrani hvatanja i eutanaziranja pasa donesena je poslije usvajanja Zakona o zaštiti životinja. Tada je bilo odlučeno da se problem pasa lutalica riješi otvaranjem azilantskih centara i humanom kastracijom pasa.

“Zakon je u redu, ali trebalo je prvo napraviti prihvatilište za napuštene životinje, pa tek onda donijeti zakon. Zbog toga sad imamo situaciju pravnog vakuuma. Mi ne možemo hvatati pse, a oni se nigdje ne smještaju. Psi sada slobodno šetaju ulicama grada i predstavljaju potencijalnu opasnost po čovjeka, ali ništa se ne može uraditi. Mi možemo samo intervenisati ukoliko Veterinarska inspekcija utvrdi postojanje bjesnila kod pasa”, kaže čipa.

Iz Udruženja za sprečavanje okrutnosti među životinjama SOS, koje je bilo veliki zagovornik usvajanja Zakona o zaštiti životinja, ističu da će problem pasa lutalica postajati sve gori.

“Vlasti perfidnim metodama, odnosno neprovođenjem zakona pokušavaju stvoriti takvu klimu da se situacija vrati prije uspostave novog zakona, da se životinje ponovo ubijaju. Niko nije ozbiljno radio na pravljenju prihvatilišta. Ni veterinari ne rade svoj posao jer imaju mogućnost sterilizacije pasa. Doći ćemo u situaciju da će sve više pasa lutati ulicama zato jer se ne prave prihvatilišta za pse, a po zakonu svaka opština dužna je da ima prihvatilište”, kazao je Velimir Ivanišević, predsjednik Udruženja SOS.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

4 Odgovori na “Problem sa psima lutalicama još uvijek nije riješen”

  1. mislim da sve ovo sto ste rekli je tacno osim toga da se psi trebaju opet poceti ubijati.to nije rjesenje,jer ce pasa uvijek biti.krajnje je vrijeme da se izdvoji novac za pse.a sto se tice ilijasa ja sam bila svjedok kada je covjek htio ubiti psa.i to policajac jer je isti taj pas zaganjao njegovo dijete u igri.mislim da ljudi ne mare za pse vec za sebe i svoju sigurnost.zasto ne bi mi odrzali proteste????ako slucajno dodje do ubijanja pasa u ilijasu prva cu da stanem u znak protesta pa neka ubiju mene ako mogu.

  2. REBA POBITI SVU PASCAADIJU KOJA LUTA I KOJA SE NAKOTILA I DOK SE TO URADI AKO BUDU ZUSTRE VLASTI(A NECE SIGURNO) U PROVODZENJU PRAVLJENJA AZILA , A TO CE BITI ZA NEKIH 3 DO 8 GODINA. TAMAN DOK SE POBIJU OVI IMACE SE MJESTA ZA 15-16 HILJADA POSTOJECIH LUTALICA I DRUGIH KOJE CE PRISPJETI U TOM VREMENU DA SE SMJESTE GDJE I PRIPADAJU.TJ U BOX IL KOD GLUPACA I DEBILA KOJI IH DRZE PO STANOVIMA (I KAD IM DOSADE ONDA IH NA ULICU PUSTE) PA NEK JEDU SA NJIMA IZ ISTOG TANJIRA! SKEVRIJE I LUTALICE USMRDZELE SVE POBITI A RASNI PSI I DRESIRANI PSI UVJEK IMAJU SVOJE MJESTO MEDZU LJUDIMA !!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *