Program obilježavanja Dana grada Sarajeva, 2012. godine

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, 550. godina od osnivanja Sarajeva, 67 godina od oslobođenja grada i 20 godina od početka opsade Grad Sarajevo organizuje niz manifestacija

Isa–beg Ishaković

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, 550. godina od osnivanja Sarajeva, 67 godina od oslobođenja grada i 20 godina od početka opsade Grad Sarajevo organizuje niz manifestacija. Predstavljanje ovogodišnjeg programa započeto je prezentacijom projekta “Sarajevska crvena linija“, za koju autori projekta i nadležni vjeruju da će na dostojanstven način pomoći prisjećanju na Sarajlije, žrtve opsade i agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Rodni list Sarajeva

Posebno treba izdvojiti izložbu Vakufname utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Isakovića iz 1462. godine, koja je svojevrsni rodni list Grada Sarajeva.

“Postoje dva originalna prijepisa Vakufname koja čuva Gazi Husrev-begova biblioteka, dok Muzej ima kopiju originala. Na ovoj će izložbi građani prvi put moći vidjeti dokument koji se zbog starosti i osjetljivosti čuva u posebnim uslovima.”, saopštila je Amra Madžarević, direktorica Muzeja Sarajeva.

Moja slika Sarajeva

Tu su i tradicionalna velika izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH, predstavljanje monografije i izložbe ratnih fotografija, te izložba “Sarajevo: Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata.

Na Programu je i Izložba Konya-Sarajevo, Sarajevo International Guitar Festival, promocija „Rječnika sarajevskog žargona“, te Izložba fotografija „Moja slika Sarajeva“.

U okviru Dječijeg programa tokom Dana Sarajeva će biti održan 7. festival pop-rock muzike za učenike osnovnih škola, Edukativno-zabavni program za djecu „Sarajevska čarolija“ te predstava za velike i male „Djevojčica sa šibicama“.

Sportski program čine turniri u kuglanju, streljaštvu, košarci, hrvanju, potom evropski judo kup, međunarodni rukometni turnir, međunarodno takmičenje u streljaštvu, plivački miting, karate world gran prix „Alija Izetbegović“, te po prvi put se održava međunarodna revija sporta.

Umijeće življenja 1992 – 1996

Najavljeno je i predstavljanje projekta “Muzej opsade Sarajeva – umijeće življenja 1992 – 1996”, čije će zvanično predstavljanje biti 5. aprila.

“Ova institucija će pokazati umijeće preživljavanja građana Sarajeva tokom opsade grada, a biće posvećena ne samo svim žrtvama već i preživjelima, kao i budućim generacijama.”
napomenuo je Dino Mustafić, direktor projekta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *