Program obilježavanja Dana grada Sarajeva

Program obilježavanja Dana grada SarajevaProgram obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, zvanično predstavljen na današnjoj press-konferenciji, sadrži bogat kulturno-zabavni i sportski program.

Za njegovu realizaciju Grad Sarajevo je izdvojio 100.000 KM i planirane manifestacije namijenjene su svim generacijama građana Sarajeva.

Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti najavio je već za sutra Međunarodni plivački turnir na Olimpijskom bazenu Otoka, 7. tradicionalni Šestoaprilski turnir u streljaštvu u gađanju iz vazdušne puške invalidnih lica i Prvi međunarodni Šestoaprilskog turnira u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe na “Zetri”, te Turniri u karateu “Grand Prix Sarajevo” u sportskoj dvorani “Gazas” na Mojmilu.

U nedjelju 5. aprila na programu je Vaterpolo turnir na olimpijskom bazenu Otoka, Međunarodno takmičenje u streljaštvu na “Zetri”, a u ponedjeljak 6. aprila polufinale i finale učenika osnovnih škola u Malonogometnom turniru. Istog dana na platou ispred Katedrale predstavnici Jutsu kluba promovirat će vještine ovog sporta.

Benjamin Isović, stručni savjetnik na projektima iz kulture predstavio je 12 manifestacija iz kulturno-zabavnog programa, koje će se održati za Dan grada. Nakon svečanog defilea vatrogasaca i projekcije nijemih filmova o historiji Sarajeva na zgradi Vijećnice, u paviljonu At Mejdana održat će se koncert limene glazbe (vesele koračnice, valceri i polke). U Morića hanu predviđen je koncert Ibrice Jusića i sarajevskog sazlije Avde Lemeša, a ispred Katedrale koncert Vokalno-instrumentalnog ansambla KUD “Ruho”, koji djeluje na području cijele države.

U izlogu prodavnice “Sarajevotekstil” bit će postavljena izložba mlade autorice Ajne Zatrić pod nazivom “Kalendar Sarajeva”, na potezu od Skenderije do Vijećnice na stubovima od ulične rasvjete instalacija sarajevskog umjetnika Nebojše Šerića-Šobe, a u izlogu prodavnice “Marlboro Classics” u Titovoj izložba Safeta Zeca “Moja Bentbaša”. U toku cijelog dana planirana je projekcija filma Brace Dimitrijevića “The century behind me I second of Post Historic Time” u Titovoj, kao i perfomans modnog dizajnera Istoka Bratića pod nazivom “Printemps”. Na platou ispred “Zetre” sarajevski grafiteri će crtati mural Sarajevo.

– Ovim konceptom obilježavanja Dana grada Sarajeva napravili smo iskorak i svi predviđeni sadržaji dostupni su svakom našem sugrađanu – istakao je Isović, te najavio otvaranje BBI Centra za Dan grada Sarajeva.

Naime, ceremonija otvaranja ovog impozantnog objekta sastoji se iz dva dijela: za 5. april u vremenu od 10.00 do 16.00 sati predviđen je Family day koji sadrži niz događanja za djecu i njihove roditelje, a 6. aprila u 19,.00 sati bit će upriličena ceremonija otvaranja ovog objekta na kojoj će obraćanje imati i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Povodom ovog događaja, saobraćaj za motorna vozila i tramvaje bit će zatvoren od 18.30 do 22.00 sata na potezu Dalmatinska-dio ulice Koševo. U muzičko-scenskom programu učestvovat će Kemal Monteno, Zabranjeno pušenje i dr.

U ime Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirko Miličević je najavio Svečanu sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak 6. aprila u 19.30 sati u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad. Nakon prigodnog koncerta studenata Muzičke akademije u Sarajevu, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen obratit će se prisutnima i građanima, te uručiti priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva pripalo je američkom filmskom reditelju Billu Carteru, a Plaketa Grada Sarajeva – Radio televiziji Federacije Bosne i Hercegovine – Političkom magazinu “60 minuta”. Dobitnik Kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u ovoj godini je Institut za istoriju Sarajevo, a Grupne – Grupa koja je dala doprinos rezultatima u oblasti košarke u okviru USD “Bosna”.

Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove istakao da će ovogodišnje obilježavanje 6. aprila biti praćeno intenzivnijom dekoracijom grada, a u toku je čišćenje javnih površina, te uređenje spomen-obilježja Vraca i Vječna vatra.

Predstavnici Gradske uprave Sarajeva pozvali su sve građane da svojim prisustvom najavljenim događajima, za koje je ulaz besplatan, uveličaju obilježavanje Dana grada.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *