Projekt rješavanja problema otpadnih voda u Sarajevu

otpadne vodeU petak su na entitetskom nivou potpisani projekti Svjetske banke – projekt za otpadne vode u Sarajevu (Sarajevo Waste Water Project) i projekt podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju (Social Safety nets and Employment Support Project).

U prvom slučaju se radi o kreditu u iznosu od 23,6 miliona eura, a sredstva su namijenjena za realizaciju projekta rješavanja problema otpadnih voda u oblastima koje pokriva Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Kredit se daje na 25 godina s grace periodom od pet godina. Kreditna sredstva će biti prenesena na Kanton Sarajevo radi realiziranja projekta. Projekt bi trebao unaprijediti životne uvjete Sarajlija i u zajednicama koje žive nizvodno uz rijeku Bosnu, dovest će do smanjenja izloženosti stanovništva zagađenim vodama i unaprijediti efikasnost mreže za skupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

Cilj Projekta podrške mrežama socijalne sigurnosti i upošljavanju je jačanje institucionalnog kapaciteta neophodnog za implementaciju reformi socijalne zaštite. Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 22 miliona dolara, a novac će biti osiguran od IDA kredita u iznosu od 15 miliona dolara i domaćim finansijskim doprinosom u iznosu od sedam miliona. Rok otplate kredita je 20 godina, grace period deset godina.

Za Federaciju BiH je namijenjeno 60 posto ukupnog iznosa za finansiranje projekta, tj. devet miliona dolara, a za Republiku Srpsku 40 posto ili šest miliona dolara. Znatan dio kredita, osam milona dolara, bit će iskorišćeno za upošljavanje osoba koje aktivno traže posao a spadaju u ugrožene skupine kao što su osobe s invaliditetom i demobilizirani vojnici.

Očekuje se da će projektom biti obuhvaćeno oko 10.000 takvih korisnika u naredne četiri godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *