Projekti Grada Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen se osvrće na završene projekte tokom svog mandata, i najavljuje buduće projekte Grada Sarajeva.

Gradonačelnik je istakao projekat “Uljepšavanje Sarajeva” za šta je Grad izdvojio 1 milion KM. Preko Službe za zapošljavanje KS u radni odnos zaposlit će se 107 osoba, 65 u KJKP “Rad” i 42 u KJKP “Park”.

U okviru ovog projekta, zaposleni će primati plaću i tokom narednih šest mjeseci, odnosno do kraja budžetske godine, ostvarivši sva prava iz radnog odnosa, uključujući i topli obrok i naknadu za prijevoz. Angažovani radnici obavljat će radove na poboljšanju komunalne čistoće ulica, trgova, parkova i drugih javnih površina.

Drugi vrlo značajan projekat Grada je Pomoć porodiljama, za čiju će se realizaciju izdvojiti također 1 milion KM.

Prema kriterijima, porodilje koje su ostvarile pravo na dječiji dodatak dobijat će tokom 12 mjeseci po 220 KM, porodilje koje su nezaposlene dobijat će 360 KM; porodilje koje su ostvarile pravo na pomoć u prehrani dobijat će 250 KM, porodilje koje su zaposlene, a ne primaju razliku u plaći ili im je nezaposlen bračni drug ili su samohrane majke, dobijat će pomoć u iznosu od 260 KM. Projekat će biti realiziran u saradnji sa općinskim službama za rad, retroaktivno od 1. aprila ove godine.

U sklopu ovog projekta, a u saradnji sa kantonalnim Zavodom za zaštitu žena i materinstva, predviđen je pregled porodilja sa djecom do šest mjeseci sa područja četiri gradske općine, jer prema podacima svega četiri posto porodilja odlazi na ljekarsku kontrolu, a tek 1,5 posto se podvrgava sistemskom pregledu.

“Prema istraživanjima samo 40 posto majki u Gradu Sarajevu je zdravstveno osigurano, a u pojedinim općinama veći je mortalitet nego natalitet. Nećemo obnavljati fasade dok se ne izvrši rebalans budžeta, ali majke neće ostati bez naknade. Nadamo se da će se i drugi nivou vlasti uključiti u slične projekte”, kazao je gradonačelnik.

Planom za ovu godinu je predviđeno i uređenje Ferhadije te uvođenje redara do Trga djece Sarajeva koji će paziti na red i čistoću, ali i govoriti jezike kako bi strancima mogli pomoći. “U Ferhadiji će biti i dalje prodaja, ali sa jedinstvenim štandovima na kojima će se nuditi suveniri, umjetnine…, rekao je Behmen.

Kako je rečeno na pres-konferenciji Grad je nedavno održao javnu prezentaciju Programa za borbu protiv maloljetničke delinkvencije i u naredne tri godine za realizaciju ovog projekta izdvojit će 350.000 KM. Za ovu godinu, planirano je 100.000 KM i program će biti usmjeren na djecu i mlade kojima je već izrečena odgojno-obrazovna mjera pojačanog nadzora.

Grad planira i projekat fizičke rehabilitacije osnovaca sa područja grada na olimpijskom bazenu Otoka-Meander tokom ljeta i u prvom polugodištu naredne godine, te projekat uvođenja zdravih užina za učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola na području grada Sarajeva. Predviđen je i projekat rehabilitacije starih i iznemoglih lica treće životne dobi, također na olimpijskom bazenu Otoka.

Grad Sarajevo je sa 250.000 KM pomogao uspostavljanje studentske zadruge u kinu “Kriterion” (Tesla), koja će omogućavati studentima da studiraju i rade pola radnog vremena. Grad Amsterdam je za tu namjenu izdvojio 750.000 i Općina Centar 50.000 KM.

Još neki od projekata u kojima, sredstvima i stručnjacima, učestvuje Grad Sarajevo jest sanacija krova na Brusa-bezistanu, deminiranje prostora Žuči s planom urbane zaštite tog područja, uređenje potoka Koševo i desne obale Miljacke, izgradnja eko-sela na Mojmilu, nastavak arheoloških istraživanja na Bijeloj tabiji, pomoć gradskim stadionima, nastavak obnove Vijećnice, obezbjeđivanje kreditnih linija za mala i srednja preduzeća na području četiri gradske općine a u saradnji sa Agencijom SERDA, i mnogi drugi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

6 Odgovori na “Projekti Grada Sarajeva”

  1. Jutro!

    Zanima me projekat Grada Sarajeva pomoć porodiljama koje su zaposlene ,primaju porodiljsku naknadu od kantonaSarajevo, a ne primaju razliku u plači od poslodavca.Projekat će biti realiziran u saradnji sa općinama,retroaktivo od aprila ove godine, ali konkretno Općina Centar nema nikakva saznanja po ovoj stavci , pa me zanima kakva je procedura za dobivanje novčani sredstava. Porodiljsko trebam otvoriti početkom oktobra ove godine. Molim za odgovor.Hvala

  2. ja nista od ovoga nisam primila,nezaposlena sam,imam sva moguca rjesenja.primam mjesecno 153km…

  3. Poštovanje
    Zanima me projekt Grada Sarajeva za porodiljske naknade. Ja sam nezaposlena i ostvarila sam pravo na dječiji doplatak pa me interesuje da li je ovaj projekt još uvijek aktivan i ako jeste kome se trebam obratiti i koji su uslovi za ostvarivanje ovog prava.
    Hvala

  4. Kome se trebam obratiti za tih 360 KM koje daje uprava greda za nezaposlene porodilje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *