Promocija kataloga obnove historijskih spomenika KS 2000 – 2010

Povodom 45 godina rada Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, održana je promocija Kataloga obnove historijskih spomenika.

Crveni sarajevski krovovi
Crveni sarajevski krovovi
Radovi na džamijama Magribiji, Čekrekči, Muslihudinovoj i Alipašinoj, Aškenaskoj sinagogi, Crkvi sv. Josipa, višegodišnja složena obnova Bijele tabije i kapi-kula Vratničkog grada, Latinske ćuprije, starih bosanskih kuća – Alije Đerzeleza i Panjine kule, Vijećnice, te Gazi Husrev-begove palače, samo su neki od preko 100 projekata koje je realizirao Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo od 2000. do 2010. godine, a potom tematski obradio i predstavio u katalogu obnove historijskih spomenika.

Nakon prvog kataloga koji je bio posvećen periodu obnove poslije agresije na BiH, objavljen je ovaj katalog sa mnogo studioznijim pristupom projektima. U njemu su zabilježeni svi značajni radovi na sanaciji, rekonstrukciji, restauraciji i revitalizaciji stambenih, sakralnih, javnih i drugih spomenika u Kantonu Sarajevo, kao i petnaest elaborata o kulturno-historijskom naslijeđu na koje smo ponosni, jer su urađeni vrlo detaljno, s valorizacijom, kategorizacijom i mjerama zaštite.

Katalog predstavlja vrijedan dokument o svemu što je Zavod uradio u proteklom periodu, o kvalitetnom i stručnom radu, ali i nedostatku sredstava.

Jedanaest cjelina, a u svakoj od njih su predstavljeni sanirani objekti iste vrste, pa se na pojedinačnim mjestima nalaze historijsko-memorijalni kompleksi i spomen obilježja, prostorne cjeline i ambijenti u naselju, arheološke zone i područja, fortifikacijske cjeline i vojna arhitektura, stambena arhitektura, javni objekti, privredni objekti, sakralni objekti, groblja i nadgrobni spomenici, prirodna baština i pokretni spomenici.

Svaki realizirani projekat obnove je praćen tekstom autora u kojem je često sažet višegodišnji posao na nekom projektu što govori da su “vrlo važan dio publikacije zapravo stručnost i trud ljudi koji su učestvovali u izradi knjige“.

Sadržaj, obim i izgled kataloga je impresivan. a ono što je posebno značajno je da je svaki opisani projekt potkrijepljen velikim brojem dokumenata kojima se mogu poslužiti buduće generacije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *