Promocija: Kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu

Ekonomski fakultet, SarajevoPromocija knjige “Kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu” će biti održana u petak, 28. maja 2010. godine, od 12 sati, u Sali za sjednice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Autori knjige su Prof. dr Rabija Somun – Kapetanović, Mr Almira Arnaut – Berilo, Mr Ensar Šehić i Elma Kahvić – Begić.

Kvantitativne metode u ekonomiji su uvijek imale veliki značaj, a sa razvojem ekonomskih istraživanja, baziranim na empirijskim podacima, i razvojem informacionih tehnologija njihova uloga je postala nezaobilazna. Primjena kvantitativnih metoda u ekonomiji ima niz prednosti koje doprinose kvalitetu ekonomskih istraživanja. Kvantitativni pristup istraživanja olakšava analizu dobijenih rezultata i formulisanje prijedloga za donošenje odluka. Uvođenjem metoda matematičke analize u ekonomiju ekonomska nauka je u svojim savremenim oblicima postala kvantitativna nauka.

Ovaj udžbenik ima za cilj da obradi i predstavi odabrane kvantitativne metode. Sastavljen je iz četiri poglavlja, a svako od njih koncepcijski predstavlja jednu oblast, odnosno grupu metoda koje pripadaju toj oblasti, a koje se koriste u izučavanju tih fenomena. U udžbeniku je sadržaj obrađen sa ekonomsko-teorijskog i kvantitativnog aspekta formalizacijom obrađenih ekonomskih kategorija matematičkim instrumentarijem. Specifičnosti i originalnost ovog metodološkog pristupa obradi i prezentovanju tematskih jedinica budućim korisnicima bi trebali omogućiti savladavanje i primjenu metoda obrađenih u udžbeniku.

Govornici na promociji će biti Prof. dr Emir Veledar, recenzent; Prof. dr Nijaz Bajgorić, promotor; Prof. dr Rabija Somun-Kapetanović, autorica.

Vrijeme: 28. maj 2010 @ 12:00h
Mjesto: Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Trg oslobođenja 1, Sarajevo

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *