Promocija sabranih djela fra Petra Anđelovića

Povodom prve godišnjice smrti fra Petra Anđelovića, bivšeg provincijala Bosne Srebrene, i 800 godina franjevačkog reda izdavačka kuća “Rabic” objavila je njegova sabrana djela.

Promocija sabranih djela fra Petra Anđelovića, kojom će biti obilježena prva godišnjica njegove smrti i završetak kulturnih programa obilježavanja 800. obljetnice franjevačkog reda, održat će se 12. februara u Međunarodnom studentskom centru u Kovačićima. Sabrana djela čine pet ranije objavljenih knjiga i jedna iz fra Petrove ostavštine. Urednik Sabranih djela je Željko Ivanković.

Šestu knjigu, iz fra Petrove ostavštine, “Slobodni u slobodnoj Crkvi”, priredio je Alen Kristić u saradnji s Ivankovićem. Sabrana djela fra Petra Anđelovića sastoje se iz sljedećih naslova: “Mi ostajemo”, ” Vjerni Bogu, vjerni Bosni”, “Bosanski franjevci na pragu trećega tisućljeća”, “Stvarnost(i) okom vjernika”, “Franjevačka karizma u 26 slika” i “Slobodni u slobodnoj crkvi”. Tim povodom danas je upriličena pres-konfrencija na kojoj su o ovom izdavačkom poduhvatu govorili direkor IK Rabic Goran Mikulić, urednik izdanja Željko Ivanković i fra Mirko Majdandžić.

Fra Petar AnđelovićŽeljko Ivanković, koji je uređivao ranija izdanja fra Petra Anđelovića, istakao je značaj knjiga koje je pisao fra Petar. Kako je istakao, knjigu “Mi ostajemo” Anđelović je objavio u Zagrebu u jednom ključnom vremenu kada je trebalo reći koje su pozicije zajednice čiji je bio provincijal. Ostale su objavljene u Sarajevu u IK Rabic. Knjiga “Slobodni u slobodnoj crkvi”, koju fra Petar Anđelović nije uspio za života predati izdavaču, kako je rekao Ivanković, predstavlja presjek onoga što čini društveno okruženje u kojem žive franjevci.

On je rekao da izdavanje Sabranih djela fra Petra Anđelovića predstavlja značajan kulturološki projekt.

Fra Mirko Majdandžić je kazao da su osjećanja u vezi s predstojećom promocijm pomiješana, da se zadovoljstvo zbog Sabranih djela miješa s tugom što se promocijom ujedno obilježava i godišnjica fra Petrove smrti.

“Ako postoji prst Božiji, mi vjernici tako kažemo, onda je prst Božiji bilo upravo to da je fra Petar vodio ovu zajednicu u značajno vrjeme za BiH”, rekao je Majdandžić.

On je istakao da se mišljenje fra Petra Anđelovića uvažavalo kako u vjerskim tako i u svjetovnim krugovima.

Fra Mirko Majdandžić je rekao da franjevci Bosne Srebrene žele da ime fra Petra Anđelovića otrgnu od zaborava, te će u prostorjama studentskog centra na Kovačićima otvoriti čitaonicu koja će nositi njegovo ime.

Fra Petar Anđelović preminuo je u Sarajevu 14. januara u 2009. godine. Rođen je u mjestu Boće kod Brčkog 9. decembra 1937. godine. Objavio je niz knjiga i publicističkih radova.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *