Promocija ‘Stanara žute zgrade’

U utorak, 15. aprila od 19 sati, u Kamernom teatru 55, će biti održana promocija knjige STANARI ŽUTE ZGRADE, autora Rizaha Pašalića.

Rizah Pašalić: Stanari žute zgrade
Rizah Pašalić: Stanari žute zgrade

Autor romana knjige Rizah Pašalić, povodom promocije kaže: ‘Kao gimnazijalac i student pisao sam priče i radio-drame za djecu. Po završetku Pravnog fakuleta je moje skromne literarne pokušaje zamijenilo pisanje tužbi i žalbi. Rat sam dočekao potpuno nespreman. Gledajući hiljade demonstranata pred Skupštinom BiH 1992. godine, bio sam uvjeren da kod nas neće zapucati. A zapucalo je. Za mene je rat iracionalna pojava. Nadao sam se da će brzo biti okončan, ali on je trajao i nije mu se video kraj. U jednom trenutku pobojao sam se da ću izgubiti razum. Tada sam, vođen vlastitim egoizmom pokušao da se isključim, da što manje obraćam pažnju na ono što se događalo, da mislim na nešto drugo. Odlučio sam da opet pišem.

I tako, dok sam se borio da preživim, smišljao sam šta da pišem. Pisao sam noću smrzutim prstima uz kandilo ili svijeću. Nisam pisao o onome što me okružuje nego priče za djecu koje se događaju u vrijeme moje mladosti. Potom sam počeo pisati roman. Opet za djecu. Radnju romana CHIEF DRVENA NOGA smjestio sam na obalu Jadrana u sedamdesete godine prošlog vijeka. Za glavnog junaka sam izabrao dječaka iz Sarajeva koji je u saobraćajnoj nesreći ostao bez noge. Pomišljao sam da će hrabrost i izuzetna spretnost ovog hendikepiranog dječaka pomoći, djeci invalidima iz ovog rata da se lakše nose sa ratnim traumama. Roman CHIEF DRVENA NOGA objavljen je 1996. godine, a ovo je treće izdanje. Preveden je i na češki.

Pored novog izdanja ovog romana za djecu, Izdavačka kuća ‘Šahinpašić’ štampala je i moj prvi ‘ozbiljni’ roman, STANARI ŽUTE ZGRADE. Ono što povezuje ova dva romana je glavni junak. Dječak iz knige CHIEF DRVENA NOGA u romanu STANARI ŽUTE ZGRADE je zreo čovjek koga rat zatiče u Sarajevu, na Grbavici. Prva polovina STANARA ŽUTE ZGRADE se događa u ratu na Grbavici, a druga u Dalmaciji, Beogradu, Beču i Bostonu 2001. godine.’

‘Zlo je prelazno, kao neka zarazna bolest. Zlo je epidemija. Eto, sa jebenog Balkana začas je stiglo u mirni, kulturni, civilizovani Boston. Pa šta ako se i ja zarazim!? Bolje i to nego jesti govna.’

Promotor romana STANARI ŽUTE ZGRADE je Vojislav Vujanović, odlomke iz knjige će čitati Gordana Boban, a kompozicije na gitari će izvesti Tarik Kamerić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *