Promovisano 10 doktoranata

Univerzitet u SarajevuU Rektoratu Univerziteta u Sarajevo jučer je svečano promovisano novih deset doktora nauka.

Doktorante je promovisao rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čalkovica. Radi se o doktorimu političkih nauka Jasminu Ahiću, doktoru žurnalističkih nauka Vesni Zuber, doktorima pravnih nauka Dževadu Drini i Edini Mutapčić, te doktoru pedagoških nauka Zori Marendić, doktoru nauka historije umjetnosti Aidi Abadžić-Hodžić, doktoru filozofskih nauka Antonu Celinu, te doktorima medicinskih nauka Suzani Pavljašević, Benjaminu Kulovcu i Jasni Kusturici.

“Promocija doktoranata predstavlja najveću čast cijeloj akademskoj zajednici. Svi vi koji ćete danas biti promovirani uspješno ste savladali obrazovni proces i stekli preduvjete za nastavak naučnoistraživačkog rada. Doktori nauka su danas potrebniji nego ikada i predstavljaju faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini”, objašnjava rektor.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas uspješno je doktoriralo 2.302 kandidata iz 43 naučne oblasti. Ova ustanova dala je uspješne stručnjake, naučnike, profesore i diplomate.

“Za duhovni i kulturni napredak država treba zahvali prije svega nauci. Univerzitet je postigao zavidan nivo u regiji i da bi ga zadržao moramo se zalagati za doktorske studije i boriti se za doktorante. Trebamo se zalagati da popravimo sve ono što se u dosadašnjoj praksi pokazalo kao neefikasno”, rekao je rektor Univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *