Propisane kazne za korištenje pirotehničkih sredstava bez odobrenja

Svake godine u ovom prazničnom periodu gradom odjekuju veće i manje detonacije nedozvoljenih pirotehničkih sredstava, zbog čega i u ovom navratu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavještavaju o poduzimanju planskih aktivnosti kojima bi se masovna pojava i korištenje pirotehničkih sredstava u ovom periodu preduprijedilo i time izbjegle neželjene posljedice.

Petarde se prodaju osobama starijim od 18 godina.

Prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa, a posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisani su Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja odnosno staratelja maloljetnika, ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku. Predviđene su i kazne za počinoce, a one se kreću u rasponu od 300 do 900 BAM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 BAM.

Da bi se ova pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, policija je poduzela planske aktivnosti:
angažovanja policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje se bave ovim nezakonitim radnjama i sankcionisanje istih;
organizovanje zajedničkih akcija sa nadležnim inspekcijskim organima s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim;
održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti.

Petarde se odlikuju izuzetno snažnim zvukom i eksplozijom.

Apelujemo na građane, a posebno na roditelje da poduzmu sve, kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a time i izbjeglo povrijeđivanje osoba koje koriste pirotehnička sredstva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *