Prosjačenje, na tebe je red

prosjačenjePodaci iz 2009. godine govore da je na području Kantona Sarajevo registrovano 722 lica zatečenih u prosjačenju od čega njih 28 posto, odnosno 205 osoba, imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo. Ostali dolaze iz drugih kantona FBiH, iz Republike Srpske, te drugih država. Od ovog broja, 65 zatečenih osoba u prosjačenju su djeca.

Broj prosjaka je u stalnom porastu te će zbog toga će timovi koji rade na terenu biti pojačani, uposlit će se novih osam socijalnih radnika, a policija će takođe pojačati svoje resurse.

U narednom periodu organizirat će se sastanak i sa pravosudnim organima kako bi se razgovaralo o mogućnosti primjene i represivne mjere – oduzimanja novca stečenog organizovanim prosjačenjem.

U protekle dvije godine podneseno je 2.600 prekršajnih naloga, što u konačnici nije dalo željene razultate.

Većina prosjaka evidentirana je u općinama Centar i Stari Grad, a koliko se isplati doći u Sarajevo i prosjačiti govori i podatak MUP-a i Centra za socijalni rad da na pojedinim lokacijama prosjaci za sat vremena “zaradeâ” i po 80 KM.

I građani Sarajeva, dajući novac prosjacima, a u najvećem broju slučajeva radi se o organizovanim grupama, nesvjesno time generiraju i druge probleme kao što je zloupotreba djece.

Vlada Kantona Sarajevo poziva nevladine organizacije da se volonterski, aktivno uključe u rješavanje problema, da budu, ukoliko to žele, i dio timova koji na terenu djeluju u prevenciji i sprečavanju prosjačenja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *