Prosvjetin Božićni koncert u Narodnom

Božićni koncert u organizaciji SPKD ‘Prosvjeta’ će biti održan u utorak, 5. januara 2016. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Božićni koncert 2016 (SKPD Prosvjeta)
Božićni koncert 2016 (SKPD Prosvjeta)

Srpsko prosvjetno-kulturno društvo ‘Prosvjeta’ je od obnove 1993. godine, bez obzira na ratne uslove i opsade Sarajeva, zahvaljujući entuzijazmu nekoliko pojedinaca funkcionisalo pod izgorjelim krovom, i privatnim stanovima. Djelatnost se svodila na obnovljeno izdanje ‘Bosanske vile’, magazina za književnost, kulturu i društvena pitanja. Povremeno su organizovane tribine naučnih i kulturnih radnika.
Aktivnosti se pojačavaju 1995. godina, kada su organizovane izložbe slika Mice Todorović i Đoke Mazalića, poetske večeri, okrugli stolovi i tribine sa raznolikom tematikom. U okviru izdavačke djelatnosti izdate su knjige ‘Ovo je Balkan draga’ Velimira Miloševića i ‘Sarajevska tuga’ Gorana Simića.

Prosvjeta ostvaruje stalne kontakte sa drugim nacionalnim društvima u Sarajevu – Preporodom, La Benevolencijom, Napretkom i Cankarom.

Glavne karakteristike rada Društva u 1996. godini su: nedostatak finansijskih sredstava, prostora za rad i personalni problemi. I pored toga nastavljeno je izdavanje ‘Bosanske vile’, štampan je ‘Narodni almanah’, dvije zbirke pjesama ‘Pasternak na Mojmilu’, Velimira Miloševića i ‘Labudov pjev’, Nenada Kostića. Organizovan je u odlazak djece na ljetovanje u Austriju i Mađarsku.
U novembru 1997. godine, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obilježeno je 95 godina postojanja Društva. Zahvaljujući razumjevanju Opštine Stari grad, SPKD ‘Prosvjeta’ Sarajevo je polovinom 1998. godine uselila u dio prostora u svojoj zgradi, u ulici Sime Milutinovića Sarajlije na broju 1.

Prvi Božićni koncert u organizaciji SPKD ‘Prosvjeta’, nakon obnove rada društva (1993. godine), održan je u subotu 5. januara 2013. u Narodnom pozorištu Sarajevo.

‘Prosvjeta’ je tokom svog postojanja bila i ostala potpuno otvoreno udruženje koje se drži principa da svoje njegujemo i unapređujemo, a da kulturna i prosvjetna dobra bošnjačkog, hrvatskog i jevrejskog naroda iskreno i do kraja poštujemo., rekao je u svom obraćanju povodom 100. godina psotojanja prosvjete, akademik profesor Teodor Romanić.

Božićni koncert u organizaciji SPKD ‘Prosvjeta’ će biti održan u utorak, 5. januara 2016. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulaznice, čiji će prihod biti priložen u Fond za stipendiranje đaka i studenata, kupite na blagajni Narodnog pozorišta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *