Protest radnika Sarabona

Sarabon, SarajevoViše od 100 bivših uposlenika Tvornice čokolade i kandita “Sarabon” d.d. Sarajevo, koja je u stečaju od 2006., danas se okupilo ispred ulaza u fabriku da bi još jednom nadležnim institucijama ukazali na nepravilnosti tokom vođenja stečajnog postupka i način na koji je to realizirano.

Iako je prvobitno planirano da uđu u krug fabrike po riječima Asima Vlajčića, predstavnika bivših radnika-povjerilaca, to im nije dozvolio stečajni upravnik Salko Omerbašić.

“Od posljednjeg protesta pred Domom sindikata u Sarajevu proteklog mjeseca ništa se nije promijenilo. Imali smo jedan prijem kod Halida Genjca i dogovoren je novi, a obećao nas je primiti i Mirsad Kebo, međutim, još nema ništa od toga, pa ćemo najvjerovatnije novi protest organizirati za petnaestak dana pred Centralom SDA u Sarajevu”, kazao je Vlajčić.

Od 2005. ovi radnici “Sarabona” bez ikakvih su primanja, a do tada im je menadžment dugovao osam plaća. Po Vlajčićevim riječima, stečajni upravnik Salko Omerbašić dolaskom u “Sarabon” proglasio je likvidaciju kompanije i nije pravio plan sanacije te je otpočeo rasprodaju imovine, prvo voznog parka, a onda kioska i mašina, dok je najveći dio te imovine prodat u Srbiju.

“Saznali smo da su jučer u fabrici skinute čak i keramičke pločice. Dakle tamo nema ništa, sve je prodato i opljačkano, a mi smo izgubili kontakt i s odborom povjerilaca jer su se stavili na stranu stečajnog upravnika. Mi ne odustajemo. Predali smo zahtjeve državnom tužiteljstvu, SIPA-i i kantonalnom tužiteljstvu”, kazao je Vlajčić.

Prosjek potraživanja radnika “Sarabona”, po Vlajčićevim riječima, je 30.000 KM po radniku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *