Protesti ako se ne otvori dom za maloljetne kriminalce

Baščaršija, SarajevoUdruženje roditelja maloljetne djece u BiH najavilo je da će njegovi članovi izaći na mirne proteste u svim gradovima bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, a centralni protest održati u Sarajevu, ako odgovorni hitno ne uspostave dom za maloljetne počinioce krivičnih djela.

Kao lokaciju za takvu ustanovu roditelji predlažu bivše vojne kasarne i napominju da bi država ujedno uštedjela novac za održavanje i čuvanje tih objekata.

Udruženje napominje da i posljednji zločin u Sarajevu u kojem je ubijen Amar Mistrić potvrđuje da maloljetne prijestupnike treba odmah staviti pod nadzor i prevaspitavati ih blagovremeno. U protivnom, roditelji će se pitati ko je sljedeći na meti prijestupnika i čija će majka zaplakati.

“Gospodo funkcioneri, vašu inertnost i uspavanost kad je u pitanju otvaranje doma za maloljetnike plaćamo životima naše djece.

Kada maloljetni prijestupnici, odnosno izvršioci teških krivičnih djela ne bivaju prevaspitavani u vaspitno-popravnim ustanovama, onda ti isti maloljetnici u momentu kad postanu punoljetni postaju iskusni kriminalci koji čine teška krivična djela i velika su prijetnja građanima BiH”, navedeno je u saopćenju za javnost u kojem se udruženje roditelja maloljetne djece obraća institucijama države BiH.

Roditelji strahuju od realne opasnosti da bi se maloljetničke grupe prijestupnika mogle udruživati u organizovane kriminalne grupe koje čine teška krivična djela.

“Roditelji Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću gledaju kako nadležne institucije ove države i funkcioneri hladnokrvno posmatraju problem maloljetničke delinkvencije koja sve više ugrožava živote građana BiH.

Reagujmo dok se nešto ne dogodi. Kad se dogodi zločin, onda je kasno”, upozoravaju roditelji maloljetnika.

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *