Protesti: Žene Srebrenice u Tuzli, Žene u crnom u Beogradu

Srebrenica, tabuti“Žene Srebrenice” su u nedjelju održale još jedan od mirnih protesta na ulicama Tuzle, koje već “tradicionalno” održavaju svakog jedanaestog u mjesecu.

I ovaj put su, od nadležnih, zatražile da proces koji se vodi u Haagu, protiv Radovana Karadžića, ne prate prekidi i odugovlačenje jer mnoge majke nisu dočekale ni da im pronađu djecu ali ni početak suđenja Radovanu Karadžiću.

Pri tom su poručile –
“Radovana Karadžića, ako već negira optužnicu, treba samo dovesti pred stravičnu grobnicu u špilji na planini Bišina kod Šekovića da vidi šta je učinjeno Srebreničanima.”, poručile su “Žene Srebrenice” na jučerašnjem protestu.

Žene u crnomNevladina organizacija “Žene u crnom” održala je u nedjelju jednosatni protest ispred platoa Predsjedništva Srbije pod sloganom “11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite”.

Protestima su ovaj put prisustvovale i predstavnice te organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore te gošće iz Izraela i Palestine.

Koordinatorka “Žena u crnom” Staša Zajović je, pošto je pročitan proglas kojim se traži da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici, saopštila kako od Borisa Tadića, predsjednika Srbije očekuje da “odlučnije krene u obračunavanje s nekažnjivošću nasilja”.

“Predsjednika Tadića takođe podržavamo u onome što je govorio o potrebi zabrane neonacističkih i klerofašističkih organizacija.”, rekla je Zajovićeva.

“Žene u crnom”, zajedno sa drugim nevladinim organizacijama već 18 godina rade na “planetarnoj izgradnji mira”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *